Microsoft presser nu en opdatering til sit nye styresystem ud til folk, uanset om de vil have den eller ej. Og det er besværligt - men ikke umuligt - at slippe af med Windows 10, hvis man ikke ønsker at skifte.

Masser af danskere får i disse uger et chok, fordi deres computer pludselig af sig selv begynder at installere Microsofts nyeste styresystem, Windows 10.

Den amerikanske softwaregigant har nemlig taget den kontroversielle beslutning, at der ikke længere er valgfrihed til gratis at opgradere til Windows 10 fra PCer, der indtil nu har kørt Windows 7 eller Windows 8. Alle disse har siden juli 2015, da Windows 10 blev lanceret, haft et særligt Windows-ikon i bunden af skærmen, som gav dem mulighed for selv at vælge at være med.

Det slutter nu. Selv hvis man i desperation over den pludselig og uventede opgradering, som PCen sætter i gang, forsøger at klikke på Xet i toppen af opgraderingsvinduet, stopper det ikke Microsoft i at installere Windows 10, der - som det står på skærmen - er »en anbefalet opdatering af denne PC«.

Pas på - og vær opmærksom

Eneste akutredning er at klikke på linien under datoen, hvor der står, at man »her« kan ændre på, hvilke opdateringer Windows Update installerer. Ellers vil Windows 10 automatisk blive hentet som led i den almindelige opdatering af PCen.

Hvis det først er gået galt, og man faktisk slet ikke ønskede at skifte, lander man i den situation, at Microsoft samtidig med opgraderingen ønsker, at folk opretter sig som Microsoft-brugere, altså med en særlig Microsoft-login. Det skal man være for at kunne bruge Windows 10s medfølgende netbutik til at hente nye programmer, ligesom man henter dem i Apples netbutik til sin iPhone eller i Googles netbutik til sin Android-telefon.

Men det er slet ikke nødvendigt at have en Microsoft-konto for at kunne bruge Windows 10. Man kan stadig fortsætte med at være det, der hedder lokal bruger, hvor man bare som hidtil har en adgangskode til selve PCen, uden at den kobler sig på noget som helst andet hos Microsoft.

Det forvirrer dog mange, når Windows 10-billedet vises, og så opretter de sig som brugere.

En måneds frist til at skifte tilbage

Først når Windows 10 faktisk er færdiginstalleret, kan man vende tilbage til sin gamle Windows 7 eller 8. Det kan man nemlig i en måned efter »systemskiftet«, da den gamle Windows-udgave gemmes i 30 dage på PCen, inden den automatisk slettes, hvis man bare ønsker at fortsætte med Windows 10.

Windows 10 er, trods megen kritik, stadig installeret med en række funktioner slået til, som efter manges mening er lidt for meddelsomme over for Microsoft om, hvad der foregår på maskinen. Alle disse funktioner skal man selv finde og slå fra, hvilket kræver nogen indsats for at få dem alle med. Der findes dog heldigvis programmer, som tager fat om dem alle.

Microsoft har sagt, at det første år siden lanceringen af Windows 10 vil det være gratis at skifte fra Windows 7 eller 8. Det udløber om to måneder, ved udgangen af juli.

Snart hver tredje har Windows 10

Microsoft vil gerne slippe for at vedligeholde ældre udgaver af Windows med sikkerhedsrettelser og nye funktioner og vil derfor meget gerne have flest muligt til at køre på nyeste udgave af Windows, som også er den sikreste.

Windows 10 bringer mange af de fra Windows 7 velkendte funktioner tilbage, som var forsvundet i Windows 8, heriblandt startmenuen.

Ifølge det amerikanske netanalysefirma Statcounter ligger der i maj Windows 10 på 28,94 procent af alle PCer og tavle-PCer i Danmark, som går på nettet. Næstflest - 23,9 procent - har Windows 7, 16,73 procent bruger Apples OS X, 14,75 procent Apples mobilstyresystem iOS, 8,06 procent Windows 8.1 og 1,15 procent Windows Vista.