Der er ikke noget videnskabeligt bevis for, at det har en effekt at bruge tandtråd, viser et nyt studie. En dansk professor påpeger dog, at den tynde tråd godt kan hjælpe nogle.

Men der er faktisk intet videnskabeligt bevis for, at tandtråd gør noget godt for tænder og mundhygiejne. Det skriver Videnskab.dk.

Nyhedsbureauet AP har gennemgået 25 af de mest stringente studier inden for det sidste årti, der sammenligner brugen af tandbørste med kombinationen af tandbørste og tandtråd.

Beviset for tandtråds effekt er »svag, meget utroværdig« og af »meget lav« kvalitet, skriver ap.org ifølge Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Sådan børster du tænder korrekt

Forkert måde at studere brugen af tandtråd

Ifølge Svante Twetman, som er professor i cariologi ved Odontologisk Institut på Københavns Universitet, er der dog intet nyt i den historie. Han fortæller, at man har vidst det siden 2005, men at den type videnskabelig viden ofte er 10-15 år om at nå ud til ’almindelige’ mennesker.

Selv om der ikke kan findes bevis for, at tandtråd har en effekt, er det dog ikke ensbetydende med, at det slet ikke virker for nogen.

»Brugen af tandtråd er meget mere individuel, end studiet anskuer det. Der kan sagtens være enkelte individer, som du eller jeg eller tante Agda, der har stor nytte af tandtråd,« siger Svante Twetman til Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvorfor skal dyr ikke børste tænder?

Spørg tandlægen, om tandtråd er nødvendigt

Det meget individuelle behov eller ikke-behov for tandtråd betyder, at Svante Twetman ikke kan give nogle generelle råd om, hvilken slags, hvor længe eller hvordan tandtråd skal bruges.

»Der er ingen massemetode for tandtråd, som kan kommunikeres til alle. Det er helt individuelt,« siger han.

Han anbefaler i stedet at søge råd hos sin tandlæge og stille følgende spørgsmål:

  • 1. Har jeg overhovedet brug for tandtråd? Hvis det er tilfældet så:
  • 2. Hvor i munden skal jeg bruge det, hvordan, og hvor tit?

På den måde kan den enkelte godt opnå en positiv effekt af tandtråd.

Andre artikler på Videnskab.dk:

SPONSERET INDHOLD: Har du dårlig ånde? sådan slipper du af med den