Lisbeth Zornig Andersen afviser, at hendes egen sag skygger for Børnerådet

'Han skal ikke være så bekymret' siger Lisbeth Zornig Andersen til psykolog John Halse, efter han i mandagens BT  Børnerådets formand tager kritikken med sindsro.

- Han skal ikke være så bekymret. Jeg blev ansat af Karen Ellemann i sin tid, i en periode hvor mange af de her forfærdelige sager om seksuelt krænkede børn kom frem. Jeg blev aldrig hentet ind som fag-professionel, men derimod med den baggrund, jeg har og for at slå et slag for de ekstremt udsatte børn. Men hvis nogen tror, at jeg har lavet terapeutisk arbejde for åben skærm, så kender de mig dårligt! siger Lisbeth Zornig Andersen til bt.dk

- For mig at se var Brønderslev-sagen epokegørende, fordi man for første gang så billeder af, hvor forfærdelig en opvækst nogle børn får. Her gik det op for mig, at de færreste aner, hvordan et beskidt toilet ser ud. Det er ikke noget med rande ned af siderne - det er et, der skal tømmes med en ske! Jeg sidder i Børnerådet som et vidne fra et miljø, som de færreste kan forestille sig, hvordan er.


I begyndelsen af maj medvirkede hun i tv-dokumentaren 'Min barndom i helvede', hvor hun fortalte om en opvækst med seksuelle overgreb og massive svigt. Inden den briefede hun resten af Børnerådet om sin sag, og rådet har ikke stillet spørgsmål ved hendes medvirken i den efterfølgende mediestorm, fortæller hun.

Men hun erkender også, at John Halse ikke er ene om at være bekymret på rådets vegne.

- John Halse er - indrømmet - ikke en enlig svale. Der er andre børnefagpersoner, der er bekymret over min måde at blande min private sag med min offentlige rolle. Men det var jeg forberedt på. Jeg vidste, at det ville dele vandene, og at jeg bragte min position som formand for Børnerådet i spil. Rådet har ikke udtrykt bekymring, og jeg bliver siddende til årets udgang, med mindre min chef - Karen Hækkerup - vil det anderledes. Jeg har ro helt ind i sjælen, når jeg ser, hvor stor en forskel den her dokumentar har gjort for mange derude, og hvor mange positive tilkendegivelser jeg har fået fra folk på bl.a. Facebook. Det opvejer den risiko, jeg løb, siger Lisbeth Zornig Andersen.

John Halse, der er tidligere medlem af Børnerådet, Børns Vilkår og Børnesagens Fællesråd, er desuden bange for, at børn, der 'bare' bliver groft mobbet, ikke længere vil se Børnerådet som et sted, de kan hente hjælp, men derimod et sted for ofre for seksuelt misbrug.

- Det er fint at have bekymringen, men de sidste 50 år har vi haft fokus på normalområdet, og i mediestrømmen ser man ikke, at Børnerådet faktisk også laver masser af tiltag for 'normale børn', forklarer Zornig og opremser eksempler på, hvad rådet de seneste tre år har sat fokus på: Nyheder for børn, børn og finanskrisen, indeklima i folkeskolen og demokrati i børnehaven.

Psykolog John Halse mener desuden, at Lisbeth Zornig glemmer at holde hovedet koldt, når hun forlanger, at lovgivningen skal ændres, så sager om seksuelt misbrug ikke bliver forældet, ti år efter offeret er fyldt 18 år, som de gør i dag. Og ligesom sin egen sag blev offer for en forældelsesfrist.

- Her har vi forskellige holdninger. Min holdning er, at man ikke skal lovgive om, hvornår man skal være klar til at konfrontere sin krænker. Det har vi ikke diskuteret i rådet, så jeg ved faktisk ikke, hvad deres holdning er, siger hun.

Mandag aften deltog Lisbeth Zornig Andersen både i DR's Deadline og TV2 Øst for at svare på kritikken om sin position Børnerådets formand.

- Egentlig havde jeg i første omgang ikke lyst til at tage diskussionen, for det gør netop, at min person kommer til at skygge for det miljø, som jeg kæmper for at gøre så meget for. Men nu tager jeg den, for jeg mener ikke, at jeg har gjort noget forkert. Tværtimod.