Mediestormen og shitstormen på de sociale medier, efter giraffen Marius’ er blevet aflivet, raser stadig.

Københavns Zoo og navngivne medarbejdere bliver hængt ud på nettet. Ansatte i Københavns Zoo modtager trusler og endda mordtrusler, og der er oprettet 15-20 underskriftsindsamlinger på nettet, som kræver, at den videnskabelige direktør i Københavns Zoo Bengt Holst bliver fyret, eller at han selv går.

Der er også planlagt en tweetstorm onsdag 12. februar. Københavns Zoo hjemmeside er blevet lagt ned af hackere, som har fået systemerne til at gå ned, og Bengt Holsts arbejdsmail og arbejdsadresse er lagt ud på nettet med opfordring til at kontakte ham.

Se billederne: Her hænger resterne af giraffen Marius i burene

Men hele mediestormen får ifølge Bengt Holst ikke Københavns Zoo til at ryste på hænderne.

- Jeg synes, at sagen er kommet helt ud af proportion. Den er nu gået to gange rundt om Jorden. Vi kan jo følge den, efterhånden som folk vågner forskellige steder. Men der er jo ikke kommet noget frem, som gør, at vi genovervejer vores beslutning. Vi er helt faste i kødet på, at det er den rigtige måde at gøre det på, siger Bengt Holst.

Han ærgre sig dog over, at debatten er så følelsesstyret.

Læs også: Dyrepark-direktør: Jeg fik tårer i øjene, da jeg hørte Marius var død

- Jeg kan blive lidt skræmt over, at en global mediestorm bliver ført på et niveau, hvor man lægger meget lidt vægt på den faglige del, og den stort set kun bliver kørt på den følelsesmæssige del. Det er sørgeligt, at det kommer ud på et plan, hvor det bliver til hademails og trusler, siger Bengt Holst, som understreger, at han ikke er bange for at blive fyret.

- I Københavns Zoo er der 100 procent opbakning. Når jeg går igennem haven om morgenen, møder jeg medarbejdere som siger, du må endelig holde fast, det er det helt rigtige. Og bestyrelsen ryster heller ikke på hånden. Der kommer også flere og flere tilkendegivelser fra private og fra andre zoologiske haver, som siger, at det er det rigtige, vi gør. Og det betyder meget, for i begyndelsen står man meget alene. Det har ikke fået os til at ryste i bukserne, men alligevel er presset hårdt, siger Bengt Holst.

Mediestormen begyndte i Danmark i fredags, hvor blandt andre BT skrev om giraffen Marius i Københavns Zoo, der skulle aflives, fordi han var tilovers, og fordi ingen andre zoologiske haver kunne have ham. Den 18 måneder gamle giraf var ellers sund og rask.

Læs også: Hele forklaringen: Derfor blev giraffen Marius aflivet

Søndag blev giraffen skudt og bagefter blev den offentligt obduceret, så børn og andre besøgende kunne få lov at se, hvordan en giraf så ud indvendig.

Søndag aften efter obduktionen tog mediestormen rigtig fat og begyndte at bevæge sig verden rundt, fortæller kommunikationsmedarbejder Tobias Stenbæk Bro.

- Jeg tror ikke, man kan forudsige en mediestorm af denne størrelse. Jeg har talt med CNN, CNN International, Das Bild, Spiegel, The Guardian, to forskellige irske radiostationer, colombiansk radio og mange danske medier - også flere gange, siger Tobias Stenbæk Bro.

Det er langt fra første gang Københavns Zoo har lavet arrangementer, hvor der er blevet obduceret dyr. Det er blandt andet en fast tradition til Halloween, at der bliver obduceret en ged.

- Det er en kerneværdi for Zoo, at vi kan formidle videnskabelig viden om dyr. Vi har også før obduceret løver. Men der er sket en Disneyficering af folks forhold til dyr. Folk tror, at dyr bliver født, og så lever de et langt liv, og så kommer rulleteksterne. I zoologiske haver i USA tør de ikke fodre løverne med kød, som man kan se kommer fra dyr. Altså med knogler osv. De er bange for publikums reaktion. Så derfor får løverne serveret kødpølser. De får hakket kød, fortæller Tobias Stenbæk Bro og fortsætter:

Læs også: Chokeret TV-dyreekspert: Jeg ville have transporteret Marius hjem til USA - gratis

- Den her sag viser med al tydelighed, hvor fremmedgjorte folk er blevet over for dyreverden, og derfor viser den også, at der er behov for de her ting. Der er et behov for, at folk forstår, at løver spiser kød. Og det er altså ikke hakket oksekød, de spiser. Det er knogler og kadavere.

Bengt Holst er enig i, at der er et kultur-sammenstød mellem Danmark og USA.

- Ingen tvivl om det. Der er stor forskel på, hvordan man ser på dyresager i USA, England og Europa og Danmark specielt. Danmark har altid været meget pragmatisk omkring de her ting, hvilket nok skyldes vores landbrugsbaggrund.

Tobias Stenbæk Bro tager postyret med ro.

- Det er vigtigt at understrege, at når folk skriver trusler til os, så gør de det i affekt. Det gør det selvfølgelig ikke acceptabelt på nogen måde, det er helt uacceptabelt at sende trusler og dødstrusler. Men der er langt fra at sende en mail, til at gøre det, som står i mailen. Jeg har selv fået en enkelt dødstrussel på mail, men personen var høflig nok til at skrive sit navn, siger Tobias Stenbæk Bro.

Og om den varslede twitterstorm konstaterer Bengt Holst roligt:

- Det skal de være velkomne til. Det kan vi ikke lade os dirigere af. Det går mig ikke på personligt.