Succes-forfatteren Yahya Hassan er omgivet af politi og har hemmelig adresse

Ved indgangen holder en politibil, og to uniformerede betjente holder øje med dem, der går ind ad døren. Indenfor bliver publikum mødt af et par vagter med øresnegle og snoede ledninger hængende fra øret, inden man træder ind i det store højtloftede rum, der engang rummede Politikens trykkeri på Rådhuspladsen i København.

Årsagen til politiets fremmøde er, at den unge succes-digter Yahya Hassan skal deltage i et læser-møde arrangeret af Politikens Boghal. Den 18-årige mand med palæstinensiske rødder har i oktober udgivet digtsamlingen ’Yahya Hassan’, der handler om hans egen voldsomme barndom i en indvandrer-ghetto i Aarhus, hvor hverdagen stod på tørre tæsk og ydmygelser.

Digtsamlingen har vakt stor debat, og Yahya Hassan har fået adskillige trusler og dødstrusler, og i mandags blev han overfaldet på Københavns Hovedbanegård og slået af en anden muslimsk mand.

Tager det afslappet

Vreden mod Yahya Hassan skyldes, at hans digtsamling er en lang kritik af det muslimske miljø i Danmark, som han er vokset op i.

Et miljø med religiøst hykleri, vold mod børn og undertrykkelse af kvinder.

Yahya Hassan ser dog ud til at tage al postyret ret afslappet. Han træder op på scenen med sin sorte Fjällräv, åbner rygsækken og tager to øl frem, noget vand og en glasskål, som han bruger som askebæger. Herefter tager han sin jakke og sin sorte skudsikre vest af og smider det bagerst på scenen, inden han sætter sig ned, tager en tår af øllen og tænder en smøg.

Sammen med ham sidder Politikens kulturredaktør Jes Stein Pedersen, som skal interviewe Yahya Hassan.

- Trusler og dødstrusler kommer fra de muslimer, der føler sig truffet af det, jeg skriver i min bog. De kaster sig over det, jeg har skrevet, som de mener er forkert, i stedet for at diskutere det, jeg skriver, som er rigtigt, fortæller Yahya Hassan om de reaktioner, han har fået på bogen.

Men mange henvendelser har også været positive.

- En har for eksempel skrevet til mig, at hun ikke synes, det er o.k., at jeg skriver, at jeg pisser på Allah, men at hun godt kan forstå, hvorfor jeg skriver det, og at hun respekterer det. Så de findes også. Jeg skal jo ikke gøre alle muslimer til ateister, men vi skal jo kunne være her alle sammen, selvom vi er forskellige. Det er det, som er pointen. Men mange muslimer kan ikke respektere forskellighed, fortæller Yahya Hassan.

Vagter med over alt

Yahya Hassan bor i dag på en hemmelig adresse. Og sikkerhedsvagterne er med til alle arrangementer.

- Når man gør noget, som afviger fra, hvad andre muslimer gør, så siger de, at man er blevet dansker. Det er ikke fordi, de ting man gør, er specielt danske. Det kan være fordi, man begynder at læse bøger eller gå i cowboy-bukser i stedet for grimme jogging-bukser, fortæller han om nogle muslimers afstandtagen fra alt, hvad de finder anderledes.

- Men man er jo ikke et godt menneske, bare fordi man beder, tager til fredagsbøn og har et meterlangt skæg. For samtidig med at de unge i ghettoen går til fredagsbøn, så råber de luder efter de danske piger, som ikke vil gå i seng med dem, og de drikker alkohol. Det er ikke danskerne, som ikke vil araberne. Det er araberne i ghettoerne, der ikke vil det danske samfund, siger den unge digter, der på blot en måned har solgt 42.000 eksemplarer af sin bog.

Også andre muslimer, der har taget bladet fra munden og ytret sig kritisk om deres religion eller om deres egen kultur, er blevet mødt med trusler.

Den iransk-fødte kunstner Firoozeh Bazrafkan har modtaget mange trusler på grund af islam-kritiske kunstværker og ytringer i medierne.

Må debattere som alle andre

- De mennesker, som truer med vold eller rent faktisk udfører vold, skal til at indse, at de må debattere ved hjælp af en kuglepen eller en computer. De må debattere gennem medierne ligesom alle andre. Skriv dog en kronik i stedet for at slå folk ned, sagde hun tirsdag i Jyllands-Posten.

Radioværten Ayse Dudu Tepe fra Radio 24syv har, inspireret af Yahya Hassans bog, skrevet en kronik i Politiken om, hvordan hendes barndom i Danmark var fuld af vold begået af hendes egen familie.

Yahya Hassan siger, at han giver Pia Kjærsgaard (DF) ret i, at der eksisterer parallelsamfund i Danmark. Om årsagen til det konstaterer han tørt:

- Hvis du tager en masse flygtninge, der har levet i en flygtningelejr, og placerer dem sammen i et boligområde, så får du en flygtningelejr.

Yahya Hassan føler sig dog ikke begrænset af truslerne. Ikke i forhold til at udtrykke det, han føler, forklarer han.

Og på spørgsmålet om, hvordan han har det med at blive hvirvlet ind i indvandrerdebatten med alt, hvad det medfører, siger han:

- Sådan må det jo være.