Uvelkommen af både politi og nogle beboergrupper træder digteren Yahya Hassan tirsdag aften op i bydelen Vollsmose. Det har sat sine krystalklare præg denne novembertirsdag.

Bjergbakkens Cabaret skulle i aften have underholdt til en hyggeaften i Tjørnehaven beboerhus 100 meter fra H.C. Andersen Skolen, hvor Yahya Hassan skal tale.

Rigmor Andersen, formand i beboerforeningen, har måttet meddele de 30 deltager børn, unge og voksne, at deres arrangement bliver aflyst.

»Det har jo været planlagt i tre fire måneder, og jeg bliver nok upopulær blandt beboerne. Alle har glædet sig. Nu har vi besluttet at holde en julefrokost i stedet. Vi har jo handlet ind,« siger hun og fortæller, at menuen er traditionelt dansk smørrebrød.

»Det bliver ikke med sild og snaps og alt det dyre der,« siger hun.

Nu må beboerne vente med at få besøg af cabareten, der allerede har lovet at komme næste år.

Beboerhuset ligger denne tirsdag i ingenmandsland. Mellem politiets første og anden betonbarrikade foran skolens hovedindgang. Her vogter betjente i par.

På skolens tag er politiet i gang med at sikre bygningen for ubudne gæster.

En gæst alle i Odense ved kommer, er den sidste måneds mest omtalte forfatter, digteren Yahya Hassan, og stemningen er delt. Poul Løhde, politidirektør i Fyns Politi, gav tirsdag sin mening til kende over for Berlingske. Ifølge ham er arrangementet et »problem« for Vollmose. Ikke omvendt. De gode kræfter i bydelen bliver slået i hartkorn med de ganske få bøller, der vil skade Yahya Hassan og »vise muskler«, mener han.

Men de lokale dukker op i stort tal. Også dem, der ikke har fået en billet. De kommer forbi for at høre, om der stadig skulle være et par pladser i den gymnastiksal, hvor selve debatten skal foregå. De gæster, der har fået entré, skal igennem en kropsvisitation, deres jakker og tasker gennemsøges - også af bombehunde.

Besøget har været ventet med frygt. For at Hassan bliver knægtet i at udtale sig. Frygt fra borgerne i Vollsmose for at ballademagere skal plette bydelens ry nok en gang. Og så frygten for at en galning vil forsøge at komme Hassan til livs.

Hassans opråb mod underklasseislam, forældregenerationen og den sociale karrusel af tæsk og tandløse sociale myndigheder har fået indvandrergrupperinger op på dupperne. De er utilfredse med ytringerne, de mener tegner et forkert billede af deres hjem, deres forældre og familie. Men der kan være bundklang i digterens ord, mener socialrådgivernes formand Majbrit Berlau.

»Vi skal tage de forhold, han beskriver, dybt alvorligt, for det viser, at vi ikke bare løser problemerne ved alene at kigge på børnene. Der er også nogle forældre, der ingen succes har i deres rolle som forældre, og hvis de skal komme til at spille en rolle i deres børns liv, er det afgørende, at vi også arbejder med dem,« siger hun.

b.dk