Hvis »oldeforældre-reglen« holder, så går der ikke længe, før Bent, Bente, Kirsten og Preben bliver populære igen. Men Børge har det svært, mener navneforsker.

Når Sofia, William og de andre nyfødte fra 2013 begynder at formere sig, så er der en overhængende risiko - eller chance om du vil - for, at deres børn kommer til at hedde Bente og Preben. Eller nogle af de andre navne, der var populære i årene lige efter Anden Verdenskrig.

I navneforskningsmiljøet har man spottet en tendens, der frit fortolket kan kaldes »oldeforældre-reglen«, og som går på, at nybagte forældre kigger to til tre led tilbage i slægten for at finde inspiration til deres eget barns dåbsattest.

»Vi har igennem mange år kunne se, at nogle navne er generationsbestemte. Det vil sige, at forældre vælger nødigt navne til deres børn, som har været populære i deres egne forældres generation. Man skal helst tilbage i bedsteforældrenes generation og især i oldeforældrenes generation, for så har navnene på en eller anden måde været ude af billedet i et stykke tid,« siger lektor Rikke Steenholt Olesen, der er navneforsker ved Københavns Universitet.

På Danmark Statistiks nye liste over de mest populære navne til nyfødte, som William og Sofia topper for andet år i træk, er der også navne, der bekræfter den tese. Ella, Laura, Johanne, Oscar, Valdemar og Alfred, som alle ligger i top-50, var ifølge Rikke Steenholt Olesen populære i 1910erne, 1920erne og 1930erne, hvor mange af de nyfødte poders tipoldeforældre - altså deres forældres oldeforældre - kom til verden.

Derfra skal man ifølge »oldeforældre-reglen« spole 20-30 år frem for at kunne spå om, hvad William og Sofias børn kommer til at hedde.

»Så skal man jo se på, hvad de hedder, dem der er født i efterkrigstiden. Og hvis den tendens også bliver gældende fremover, så kunne man forestille sig, at navne som Bent, Bente, Kirsten, Jørgen, Preben og så videre bliver introduceret igen som navne til små nye danskere,« siger Rikke Steenholt Olesen.

Men der er ifølge navneforskeren undtagelser i den danske navne-cyklus. Altså eksempler på navne der bliver sorteret fra, når den vordende mor og far kradser oldeforældrenes navne ned på blokken sammen med de andre navne-muligheder. Rikke Steenholt Olesen har sammen med sine forsker-kollegaer blandt andet vendt muligheden for en revival til et navn, som de fleste måske mest forbinder med Olsen Banden-filmene.

»Vi har talt om, hvorvidt et navn som Børge kunne komme tilbage og blive brugt til små børn. Og jeg har kollegaer, som hårdnakket hævder, at det nok skal komme, mens jeg selv tvivler stærkt på det,« siger Rikke Steenholt Olesen og erkender, at vurderingen måske mere er baseret på personlig smag end hendes viden som navneforsker.

»Man har en eller anden forestilling om, hvilken generation det navn hører til. Og vi har alle sammen set Olsen Banden og forbinder Børge med en bestem type, og det er nok den slags, der styrer det,« siger Rikke Steenholt Olesen og understreger, at de associationer måske er væk om 10-20 år.

»Så der er altid åbent for, at et navn kan blive populært igen«.

Fra 1993 til og med 2009 blev ingen nyfødte navngivet Børge. Siden 2010 har otte drengebørn fået navnet. Kun én dreng har fået navnet Preben i løbet af de seneste ti år.