Regeringens storstilede projekt med badelande, luksushoteller og vandparker, som helt ekstraordinært får lov til at ligge helt ned til de danske kyster, bygger ifølge eksperter på alt for optimistiske forventninger.

BT i dag kan afdække, at hovedparten af kommunerne bag de ti godkendte kystprojekter ikke har taget højde for de øvrige forsøgsprojekters besøgstal, da de i forbindelse med ansøgningerne til regeringen regnede på antallet af forventede turister.

I alt forventer kommunerne, at de ti prestigefyldte byggeprojekter vil tiltrække op mod 1,7 millioner ekstra overnattende hvert eneste år. Til sammenligning viser tal fra VisitDenmark, at der fra 2011 til 2014 blot har været en stigning på 73.000 i udenlandske overnattende i kystområderne.

Professor og centerleder ved Center for Landdistriktsforskning Anne-Mette Hjalager kalder beregningerne i for ’regnegymnastik’ med kæmpe ’usikkerhedsfaktorer’.

»Jeg har set på flere af projekterne, som jeg mener har nogle alt for optimistiske forventninger. Deres estimater for besøgende er i hvert fald regnegymnastik med nogle kæmpe usikkerhedsfaktorer,« siger hun.

Professor i turisme ved fra Syddansk Universitet, Janne Liburd, mener samtidig, at regeringen ikke har haft tilstrækkelige klare retningslinjer for kommunerne, som har ansøgt om at få lov at bygge et projekt.

»Det kan bekymre, at der i besøgstallene for de enkelte projekter, ikke er taget højde for de øvrige projekter. Når der samtidig ikke er klare retningslinjer for hvilke kriterier kommunerne skal ansøge ud fra, og hvordan ansøgningerne efterfølgende vurderes i forhold til deres innovationshøjde og bidrag til udviklingen af dansk turisme, så er det ganske uheldigt, og kan i værste fald få katastrofale følger for vores kystnatur,« siger turismeprofessoren.

Det var den nu tidligere miljøminister Eva Kjer Hansen (V) og erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V), som i efteråret præsenterede de ti udvalgte projekter, som har fået tilladelse til at bygge inden for det, der kaldes kystnærhedszonen og strandbeskyttelseslinjen.

Tilladelsen kom allerede i stand via et bredt politisk flertal under den forrige regering.

Blandt de foreløbige ti udvalgte forsøgsprojekter satser flere på at spektakulære vand- og badelande som lokkemiddel for turister. Og det vækker kritik hos forskerne, der peger på, at turisterne slet ikke efterspørger badelande.

»Regeringen har ikke lavet et grundigt forarbejde eller nogle markedsundersøgelser, der viser, at der netop er efterspørgsel på lige netop det her produkt (badeland red.). Så vi risikerer at stå i en situation om måske allerede tre eller fem år, hvor vi står med nogle halvtomme markante bygninger i vores smukke kystområder, fordi der ikke er belægning,« siger Janne Liburd.

Michael Neumann, projektchef for Søndervig Feriepark, hvor man vil bygge Nordens største badeland, frygter dog ikke konkurrencen.

»Vi ligger på Vestkysten og kan tilbyde en helhedsoplevelse med naturen herude, og det er noget andet, de har på Als og Møn. Dermed ikke sagt, at det ikke er gode projekter, de henvender sig bare til nogle andre kunder. Vi satser på en blanding af skandinaviske, tyske og hollandske kunder, så vi er langt fra afhængige kun af de tyske turister,« siger han.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen siger til BT, at der ikke er noget mærkeligt i, at de enkelte projekter ikke har kunnet tage højde for hinanden. Men det bekymrer ham heller ikke.

»De, der har ansøgt, har jo af gode grunde ikke kunnet vide, hvilke ti projekter der ville blive udvalgt. Nu kan jeg så konstatere, at de ti projekter ligger spredt rundt i hele landet og er forskellige,« siger han og uddyber:

»Visit Danmark vurderer, at der vil blive en efterspørgsel efter 62 mio. turist-overnatninger frem mod 2020-25. Det skal ses i forhold til 44,6 mio. og 46,8 mio. i 2013 og 2014. Så der er et stort vækstpotentiale.«

I de seneste måneder har kystbyggerierne mødt stor folkelig modstand. Kritikerne frygter for den unikke, danske kyst-natur og for en ’tivolisering’ af de ellers frie strande. Danskere har  demonstreret med fakler langs kysterne, og i skrivende stund har 141.000 sat deres navn på en underskriftsindsamling, som Danmarks Naturfredningsforening har lavet for at ‘redde de danske kyster’.

Læs mere i BT i dag:

Læs om de 10 projekter

Så store er forventningerne til turisterne

Læs hele ministerens forklaring