De danske kyster vil ikke blive plastret til med kystnære vindmøller, beroliger Vindmølleindustrien. Udmeldingen kommer efter kritik af åben-dør procedure, der ifølge kritikere gør det for nemt at opføre vindmøller i havet.

De danske sommerhusejere, naturaktivister og kystentusiaster behøver ikke frygte, at de danske kyster vil blive spoleret af 20-meterhøje havvindmøller i den nærmeste fremtid.

For ifølge Vindmølleindustrien er der ikke udsigt til, at en stribe havvindmølleparker er på vej til at blive opført, som der ellers blev advaret om tidligere på ugen, skriver Jyllands-Posten.

Her langede flere kritikere - heriblandt Kommunernes Landsforening og Danmarks Naturfredningsforening - ud efter en omstridt procedure, der betyder, at private aktører kan indhente en administrativ tilladelse til at opføre en kystnær vindmølle fra Energistyrelsen uden at skulle inddrage den kommune, hvor møllen skal placeres.

Ordningen er kendt som åben dør-proceduren, og kritikerne hæftede sig ved, at Energistyrelsen aktuelt behandlede 28 ansøgninger om store vindmøller ved kysten, og at der i fem tilfælde var givet tilladelse til at iværksætte forundersøgelser. I alle tilfælde er kommunerne sat udenfor døren og henstillet til at se magtesløse til, såfremt der bliver givet tilladelse til at opføre en vindmølle på en af deres kyststrækninger.

Men hos Vindmølleindustrien tror energiøkonomisk konsulent Martin Risum Bøndergaard ikke på, det er ensbetydende med, at der er en masse vindmøller på vej. Han påpeger i Jyllands-Posten, at mange af ansøgningerne blev sendt af sted på et tidspunkt, hvor ordningen var mere økonomisk lukrativ, end den er blevet sidenhen.

»I mange af projekterne vil det med de nuværende forhold blive meget svært at opnå en fornuftig økonomi,« siger han til Jyllands-Posten og opfordrer energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) til at »slå koldt vandt i blodet«, når denne skal granske ordningen.

»Vi mener, at åben dør-proceduren er en ganske fornuftig ordning, som politikerne bør bevare, fordi det lave tilskud på niveau med landvindmøller gør det til den billigste måde at producere el på i Danmark,« siger Martin Risum Bøndergaard.

Danmarks Naturfredningsforening føler sig dog ikke trygge trods industriens forsikringer. Præsident Ella Maria Bisschop-Larsen står i Jyllands-Posten fast på, at der er behov for et opgør med proceduren.