Beboere på en villavej i Esbjerg raser over, at der skal bo tvangsfjernede børn på deres vej. Nu modtager de hade-sms'er og kan ikke gå i fred i lokalsamfundet.

En fredelig villavej i Esbjerg-forstaden Sønderris er blevet omdrejningspunkt for en rasende debat om tvangsfjernede børn. Esbjerg Kommune har købt et hus på Jupitervænget, som vejen hedder, der efter planen skal huse seks tvangsfjernede søskende, der skal passes af pædagoger fra kommunen.

Men det har fået 14 villaejere på vejen til at fare i flint. De protesterer over, at der nu skal bo 'problembørn' på deres fredelige vej og frygter for, at deres huspriser vil falde.

En protest, der startede som en storm i et glas vand, men som nu har sendt et stormvejr af raseri mod vejens beboere.

Lars Birkedal, der bor på vejen, bekræfter overfor BT, at der er blevet sendt deciderede hade-sms'er til en beboer på vejen, og at villaejerne nu er blevet meget påpasselige med, hvad de siger.

- Der er nogen, der har følt, at man ikke rigtigt kunne vise sig offentligt. Det har været ubehageligt, når de for eksempel skulle op og handle, siger Lars Birkedal, der bliver nabo til det nye bosted.

Lars Birkedal er en af de beboere, der sammen med sin hustru har sendt en indsigelse til kommunen mod planen om bostedet, og det er udmeldinger som hans, der har bragt folk op i det røde felt. I indsigelsen skriver han blandt andet:

- Vi er i udvikling fordi det er et trygt og godt sted at bo, hvor vi kan sende børnene af sted på sin cykel til skole hver morgen uden den store trafik og uden den stor frygt for at blive antastet af "problem" børn, eller andre særlige typer.

Han skriver videre til Esbjerg Kommune, at hans børn ikke skal have noget med "jeres (de tvangsfjernede, red.) børn at gøre".

I Esbjerg Kommune er man meget uforstående overfor de protester, der er kommet i kølvandet på kommunens huskøb.

- Jeg kan slet ikke forstå, at beboerne reagerer sådan her. Der er tale om ganske almindelige danske børn, der af den ene eller anden årsag er så hamrede uheldige, at de ikke kan opfostres af deres egne forældre, siger formand for kommunens Børn og Familieudvalg, Hans Erik Møller (S).

Det er planen, at huset skal bebos af søskende fra 0-16 år, så de har mulighed for at vokse op sammen frem for at blive spredt ud over forskellige plejefamilier.

- Når der er tale om en søskendeflok, er der ikke mange plejefamilier, der vil tage dem. Med det her tiltag vil vi sikre os, at vi skaber en så normal tilværelse som overhovedet muligt for disse børn. Med skolen tæt på, med fritidsinteresser og legekammerater tæt på. Det mener vi, er det absolut bedste, når vi skal skabe et miljø for de her børn at vokse op i, siger Hans Erik Møller.

Men Lars Birkedal har ikke tænkt sig at give op. Han holder fast i, at freden på vejen bliver ødelagt, og at hans hus vil falde i værdi.

- Vi har et godt sammenhold på vejen, og nu regner vi med, at uroen snart lægger sig. Vi accepterer, at kommunen har bestemt, at de her beboere kommer uanset hvad, siger Lars Birkedal, der dog nu vil tage kontakt til en advokat med henblik på at køre en civil sag mod Esbjerg Kommune.