Det var egentlig meningen, at danskerne skulle til at betale pant for deres Flensborg-pils og dåsecola ved deres ture til grænsebutikkerne fra 2018, men den plan ser nu ud til at hænge i en tynd tråd.

Fredag bekræfter Miljø- og Fødevareministeriet nemlig over for P4 Sjælland, at sagen kan trække i langdrag og blive udskudt i årevis.

Selvom en to år gammel dansk/tysk aftale betyder, at grænsebutikker i Schleswig-Holstein fra 2018 skal til at opkræve pant for drikkevarer på dåse, så har en klage fra Dansk Erhverv til EU-Kommissionen over de pantfrie tyske dåser lammet alt videre arbejde med den dansk-tyske aftale.

Klagen går faktisk på, at Dansk Erhverv er utilfreds med, at de tyske butikker undgår dåsepanten - det, som loven altså skal rette op på fra 2018 - men herfra lyder det, at man ikke stoler på, at politikerne og den nye lov løser problemet.

»For det første er vi slet ikke sikre på, at det bliver indført. Der blev også lavet en aftale i 2009, som der ikke kom noget ud af.«

»For det andet gælder det kun i Schleswig-Holstein og ikke i Mecklenburg-Vorpommern, og for det tredje er der fortsat juridiske tvister omkring aftalen, som ikke er løst.«

»Vi har ventet i ti år på, at der skulle ske noget, men nu er tålmodigheden brugt op,« har Laurits Rønn, der er direktør i Dansk Erhverv, tidligere sagt.

I bedste fald står EU-Kommissionen klar med en afgørelse i foråret 2017, men i værste fald ender det for EU-Domstolen, og så kan det trække ud i årevis, skriver P4 Sjælland.

Aftalen om tysk dåsepant blev indgået under den tidligere regering sammen med Enhedslisten og SF.

Aftalen betyder, kunder i grænsebutikkerne i fremtiden enten kan købe en dåse med dansk pant på en krone plus 19 øre i tysk moms, eller en dåse med en tysk pant på 1,85 kroner. Det vil derefter være muligt at få den danske pant tilbage i pantautomaterne herhjemme, men altså ikke momsen.

Hvert år bliver der hentet cirka en milliard tyske dåser over grænsen til Danmark, hvoraf en del ender som skrald i naturen