Mange danskere håndterer frugt og grønt, der tidligere har forårsaget store sygdomsudbrud, forkert. Der er behov for bedre oplysning, mener Forbrugerrådet.
Danskerne udsætter sig for unødig risiko for sygdom, når de bruger frugt og grønt i salater og smoothies. En stor del af os behandler nemlig ikke flere typer grøntsager og frugter, der tidligere har været kilde til større sygdomsudbrud, korrekt. Det viser en måling, som TNS Gallup har foretaget for Berlingske blandt 1.184 danskere.
Undersøgelsen viser, at tæt ved alle danskere skyller deres grøntsager som f.eks. tomat og salat, inden de bruger dem. Det er helt efter bogen. Men mange ved tilsyneladende ikke, at flere frugter og grøntsager skal have et kort opkog, inden de spises i salat, i smoothies eller i kager.
Det gælder bl.a. babymajs og sukkerærter, som ofte er importeret fra Afrika eller Asien, og som i flere tilfælde har gjort danskere syge, fordi de indeholdt bakterier som campylobacter eller salmonella.
Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at babymajs og sukkerærter får et kort opkog inden brug for at slå eventuelle bakterier og vira ihjel. Men kun 16 procent af danskerne koger deres babymajs, og 22 procent deres sukkerærter.
Importerede frosne hindbær har i flere omgange gjort danskere alvorligt syge. Derfor er det i dag et krav, at kantiner og restauranter koger frosne hindbær inden servering, og Fødevarestyrelsen anbefaler forbrugerne at gøre det samme. Men kun hver fjerde dansker koger bærrene inden brug. Og 36 procent svarer, at de bruger hindbærrene direkte fra posen i enten smoothies eller kager.
- Når nu forbrugerne har de her knap så gode vaner med en række fødevarer, som man kan blive rigtig syg af, er det et vink med en vognstang om, at der skal informeres endnu mere om, hvordan man korrekt bruger fødevarerne. Det er et fælles ansvar. Myndighederne skal sikre, at oplysningskampagner når ud til befolkningen, og supermarkederne skal informere bedre om, hvordan man skal bruge de her ting korrekt. Forbrugerne har selvfølgelig også selv et ansvar, og vi i Forbrugerrådet skal i vores nyhedsbreve også sørge for oplysning, siger Mette Boye, afdelingschef i Forbrugerrådet, til Berlingske.
Fødevarestyrelsen har i flere omgange kørt oplysningskampagner, der fortæller danskerne, hvordan de skal håndtere frugt og grønt. Fødevarestyrelsen ønsker kun at besvare spørgsmål per skrift. Og i en mail hæfter styrelsens direktør, Esben Egede Rasmussen, sig ved, at ca. 95 procent af forbrugerne skyller tomat og salat, som der forbruges mest af. Men:
»Undersøgelserne viser også, at det er en rigtig prioritet at have særligt fokus på en række mere eksotiske produkter, både hvad angår kontrolindsats og kommunikationsindsats. Det er Fødevarestyrelsens forventning, at de initiativer, der er besluttet og iværksat som følge af redegørelsen om frugt og grønt, vil øge kendskabet til korrekt håndtering af alle slags frugt og grønt hos producenter, handlende og forbrugere,« skriver Esben Egede Rasmussen til Berlingske.
Han henviser her til, at fødevareminister Mette Gjerskov (S) har fremlagt syv tiltag, der skal forbedre fødevaresikkerheden ved frugt og grønt.
Et af tiltagene er, at der i 2012 og 2013 skal køre flere oplysningskampagner om korrekt håndtering af frugt og grønt.
Berlingskes Gallup-måling viser, at 38 procent af danskerne husker at have set en kampagne fra Fødevarestyrelsen, som hedder »Skyl frugt og grønt.«