Lange køer foran kasserne i stormagasinerne. Masser af trængsel og alarm. Dankortet svinges. Det er jul og gavetid. Og desværre også krisetid, selv om det ikke umiddelbart er det indtryk, man efterlades med i vrimlen.

Danskerne holder nemlig på klejnerne. Selv om vi rent faktisk får flere penge mellem hænderne, tøver vi med at bruge dem, konstaterer regeringen i sin nye økonomiske redegørelse. Vi lader os ikke lokke af topministres opfordringer til os om at svinge endnu mere med dankortet.

Efterlønsmilliarderne blev nok hævet, men de rullede ikke til forbrug, som politikerne havde håbet på. Bolig/jobordningen blev skrottet, selv om den satte så meget arbejde i gang, at vurderingen var, at 4.000-5.000 mennesker var sikret beskæftigelse. Triste ledighedstal lægger også en dæmper på festen. Den højt besungne kickstart var ikke nogen mirakelløsning.

’2012 er ikke blevet det år, vi havde troet og håbet på,’ konstaterer økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R). Hun taler nu om, at det er ’tillid og tryghed,’ der skal til, hvis forbruget og virksomhedernes investeringer igen skal stige. Og at genskabelse af tillid handler om at signalere, at der er ’styr på tingene.’

Det er ikke let at tale optimisme frem, selv om dét netop er, hvad dansk økonomi kunne trænge til. For regeringen er det i særlig grad op ad bakke, fordi hidtidige initiativer ikke har battet, og fordi topministrenes sikre - til tider skråsikre - forudsigelser om, at tallene nok skulle rette sig, ikke har holdt stik.

Dansk økonomi er ikke ved at falde sammen, men det er i høj grad blevet hverdag. Det bliver benhårdt arbejde for Margrethe Vestager og den øvrige regering at leve op til forudsigelserne om, at der er bedre tider på vej. Lige nu er der faktisk ikke noget at sige til, at danskerne holder på klejnerne. hec