Knap halvdelen af danskerne har haft en konflikt med deres nabo, viser en ny undersøgelse. Ofte er det småting, der starter konflikterne.

Når naboens hund gør for fjerde time i træk, eller overboens børn bruger gulvet som trampolin, så kan det være nødvendigt at tælle til ti.

Men en del danskere giver igen ved at placere den osende grill op af hækken ind til naboen eller nappe hans parkeringsplads.

Således har knap halvdelen - 44 procent - af danskerne prøvet at have en konflikt med en, de bor tæt op ad såsom overboen, naboen, genboen eller underboen. Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen.

Nogle har endda haft flere eller mange konflikter med de nærmeste beboere, fortæller Birgit Thrusholm, advokat og partner i Ret & Råd i Køge og fungerende retsmægler ved Retten i Roskilde.

»Ofte er det småting, der starter nabokonflikterne, som så eskalerer, fordi folk holder op med at hilse på hinanden. Indimellem ender det i ren chikane, hvor naboerne kaster ting ind i hinandens haver, taler grimt til hinanden eller bagtaler naboen over for andre i kvarteret,« siger hun til Søndagsavisen.

Birgit Thrusholm bakkes op af konfliktmægler Jesper Bastholm Munk fra Center for Konfliktløsning. Han fortæller, at mange nabokonflikter bunder i, at vi vil bestemme hjemme hos os selv.

»Det ligger dybt i os, at når vi er hjemme, er vi på eget territorium, og der vil vi have lov til at gøre, hvad vi har lyst til,« siger han og understreger, at mange konflikter kan løses, hvis parterne taler sammen og prøver at forstå hinanden, inden konflikten optrappes.

Hver tredje af danskerne angiver støj som den ting, de irriteres mest over hos de omkringboende, skriver Søndagsavisen.

BNB