Ny forskning viser, at det mest populære lægemiddel mod blodpropper og hjertesygdomme, Plavix, kan resultere i knogleskørhed. Alligevel anbefaler forskerne, at patienter fortsætter med medicinen.

Har du problemer med hjertet eller tidligere oplevet en blodprop, kender du med stor sandsynlighed til medicinen Plavix.

Det er det næstmest brugte lægemiddel i verden og det mest anvendte i behandling mod blodpropper og hjertesygdomme, men forskere har også opdaget en bagside ved den populære medicin: Det kan formentlig øge risikoen for at få knogleskørhed. Det skriver Videnskab.dk.

- Det ser ud til, at risikoen for at udvikle knogleskørhed er forøget med cirka 50 procent, primært hos dem, der har været på medicinen i et år eller længere tid, siger Niklas Rye Jørgensen, overlæge, dr.med. og ph.d. ved Glostrup Hospital, til Videnskab.dk.

- Det er jo rigtig interessant, for Plavix har været et »blockbuster-drug« i en del år, hvor det har været nummer 1 og 2 på listen over de mest solgte medikamenter i verden, så rigtig mange er udsat for det. Den skadelige effekt er altså potentielt meget stor, siger han ud fra undersøgelsen.

Fordi det menes at være den mest effektive, blodfortyndende medicin og - indtil nu - har været uden voldsomme bivirkninger, bliver det udskrevet fra lægen til millioner af mennesker i mange forskellige lande.

Men de har ifølge undersøgelsen større risiko for at brække blandt andet ryg, hofter og håndled.

Det store studium med en gruppe af både danske og udenlandske forskere er lavet på baggrund af undersøgelse af 77.000 danske patienter.

De udgør gruppen af patienter, som fra 1998-2008 er blevet behandlet med Plavix eller et andet medikament, der ligesom Plavix indeholder det aktive stof Clopidogrel.

Selv om tallet er højt og giver anledning til at kæde risikoen for knogleskørhed sammen med den verdenskendte medicin, understreger Niklas Rye Jørgensen dog, at studierne ikke påviser en klar årsag, fordi der mangler elementer i forskningen.

Forskerne har via CPR-registre fundet frem til antallet af tilfælde af knogleskørhed hos patienterne og sammenlignet tallet med en kontrolgruppe på 230.000 danskere, som aldrig har fået Clopidogrel.

Og forskerne gør også opmærksom på vigtigheden af, at patienterne ikke skræmmes væk fra Plavix til trods for den formodede bagside.

- Det er ekstremt vigtigt, at patienterne bliver på medicinen. Clopidogrel nedsætter væsentligt risikoen for at få en ny blodprop, specielt for patienter i livslang behandling efter en blodprop i hjernen. Risikoen ved at droppe medicinen, vil jeg sige, er langt mere skadelig, end hvis man udvikler osteoporose, så de må for Guds skyld ikke holde op med at tage den, siger Niklas Rye Jørgensen til Videnskab.dk.