Verdens mest solgte sprøjtemiddel kan være i skyld i, at omkring 20.000 mennesker i Sri Lanka har mistet livet som følge af en mystisk nyresygdom. Det skriver Ingeniøren.

Ifølge tre forskere fra Sri Lanka er det det aktive stof i ukrudtsmidlet Roundup, der er synderen. Stoffet glyphosat binder sig nemlig stærkt til tungmetaller som arsen og kobolt, der er kendt for at nedbryde nyrerne.

Nyresygdommen er kendt som Chronic Kidney Disease of Unknown Etiology (CKDu) og har ramt hundredtusindvis af mennesker i både Sri Lanka og Indien, ligesom også Mexico og de resterende centralamerikanske lande har været hårdt ramt. Det er især landbefolkningen i varme klimaer, der er ramt, og hidtil har man blandt andet gættet på, at sygdommen skyldes dehydrering ved at arbejde i høje temperaturer.

Men nu mener de tre srilankanske forskere altså, at det i stedet er glyphosat, der står bag de mange dødsfald og nyresyge mennesker. Stoffet skulle angiveligt også havne i grundvandet.

Og det kan også vise sig at blive et problem herhjemme, at grundvandet står for skud. Ifølge Jette Rank, lektor i miljøteknologi ved Roskilde Universitet, kan vi nemlig ikke se, om der er glyphosat i det danske grundvand, hvis stoffet har bundet sig til metaller eller kalk. Derfor finder hun artiklen om det srilankanske studie interessant.

»Den fremsætter nogle interessant teorier og teser. Den er velargumenteret og med fine referencer. Men noget bevis for, at glyphosat er skyld i nyresygdomme er der selvfølgelig ikke,« siger hun til Ingeniøren.

Også politisk vækker det internationale studie interesse. I Enhedslisten vil man nu have undersøgt, om der i virkeligheden er flere pesticider i det danske grundvand end først antaget.

»Jeg er dybt rystet over, at man åbenbart anvender målemetoder, som giver et falsk billede af den mængde pesticider, man får i kroppen, når Roundup siver ned i grundvandet,« siger miljøordfører Per Clausen (Ø) i en skriftlig kommentar.

Han vil nu have miljøminister Kirsten Brosbøl (S) på banen med en redegørelse for, hvordan man måler mængden af glyphosat i grundvandet.

»Vi har igen og igen fået myndighedernes garanti for, at brugen af Roundup er uskadeligt for befolkningen, og hvis det viser sig, at der kan rejses tvivl om hele kontrolapparatet, nærmer dette sig en skandale,« siger Per Clausen.