Helt op til et halvt år kan hjertepatienter risikere at vente på en forundersøgelse. Det kan koste liv, mener Hjerteforeningen, der anbefaler, at der ikke får over fire uger.

Danskere med hjerteproblemer må vente længere tid end de fire uger, det anbefales, før de får en forundersøgelse. Det skriver jyllands-posten.dk.

Ventetiden kan være op til et halvt år, og den er steget fra 2011 til 2012, forklarer Hjerteforeningen på baggrund af en opgørelse fra Sundhedsstyrelsen. Foreningen frygter, at den lange tid frem mod en forundersøgelse kan koste liv.

- Det er klart, at det skaber angst og utryghed, når man har en risiko for at have en alvorlig, livstruende hjertesygdom, at man så skal gå og vente på en undersøgelse. I værste fald kan det jo medføre dødsfald, hvis det er en livstruende hjertesygdom. Den viden får man først, når man har fået udført undersøgelsen, siger overlæge Henrik Steen Hansen, formand for Hjerteforeningen, til jyllands-posten.dk.

Særligt i regionerne Midtjylland, Nordjylland og Sjælland står det skidt til.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) opfordrer regionerne til at have mere fokus på området, så ventetiden kan forkortes, og regionsrådsformand Bent Hansen erkender, at det er et problem.

- Der er opstået lidt af en pukkel, og det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende. Den skal ryddes af vejen, siger han til jyllands-posten.dk.