Oppositionspartiet har tillid til de fem topofficerer, der mistænkes for at føre Folketinget bag lyset i sagen om antallet af irakiske krigsfanger i dansk varetægt.

Det giver mening, at fem højtstående officerer i det danske forsvar nu indkaldes til »tjenstligt forhør« i sagen om, hvorvidt Forsvaret bevidst nedskrev antallet af irakiske fanger i danske soldaters varetægt og dermed var skyld i, at Folketinget blev vildledt om soldaternes fangeaktiviteter. Det mener to Venstre-politikere, heriblandt Karsten Nonbo, formand for Folketingets forsvarsudvalg.

- Man skal passe på med på forhånd at dømme dem. Egentlig glæder det mig, at man nu undersøger sagen i stedet for at basere det hele på rygter og halve udsagn. Det giver officererne mulighed for at kunne rette ryggen igen, hvis de altså er uskyldsrene, og det regner jeg med, indtil andet er bevist, siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Hans kollega i Venstre, forsvarsordfører Troels Lund Poulsen, har ikke har noget at udsætte på det danske forsvar, der gør en »forbilledlig indsats trods påstande om forkerte oplysninger til Folketinget«.

- Indtil videre ved jeg kun, hvad jeg har læst i medierne, så jeg frem til, at forsvarsministeren giver forsvarsforligskredsen en redegørelse om sagen. Men jeg noterer mig, at der kommer en undersøgelse, og det må være i alles interesse, udtaler Troels Lund Poulsen.

Ifølge forsvarsminister Nick Hækkerup (S) er der tale om en særdeles alvorlig sag, hvis de fem officerer har handlet mod bedre vidende og er skyld i, at forsvarsministrene Søren Gade (V) og Gitte Lillelund Bech (V) i flere år afgav fejlagtige oplysninger om soldaternes fangeaktiviteter til Folketinget.

Ligesom Karsten Nonbo og Troels Lund Poulsen hilser han en tjenestesag velkommen.

- Det her er muligheden for at komme til bunds i sagen og få undersøgt den ordentligt. For mig er det afgørende, at Folketinget kan stole på de oplysninger, som vi modtager fra Forsvaret, siger Nick Hækkerup til TV2 News.

- Efter de oplysninger, der ligger, har man muligvis handlet mod bedre vidende og sagt, at der var 198 fanger i stedet for 500 fanger. Og har man gjort det mod bedre vidende, så er det en meget alvorlig sag, tilføjer forsvarsministeren.

Nick Hækkerup vil imidlertid ikke bekræfte, at sagen blandt andre involverer generalløjtnant Poul Kiærskou, tidligere chef for Hærens Operative Kommando og nuværende dansk repræsentant ved NATOs militærkomité, samt generalmajor Henrik Røboe Dam, chef for Flyvertaktisk Kommando. Nick Hækkerup henviser til, at der er tale om en personalesag.

Han understreger desuden, at han har fuld tillid til alle medarbejdere i Forsvaret. Var det ikke tilfældet, ville de ikke være ansat i Forsvaret, siger ministeren.

Sagen begyndte, da der i 2011 i en sagsmappe ved Hærens Operative Kommando blev fundet et udateret og unavngivet notat - det såkaldte »papkassenotat« - skrevet af en embedsmand.

Antallet af tilfangetagne irakere har været og er en stor del af den politiske debat, fordi fangerne kan være blevet udsat for tortur efter udlevering til de irakiske myndigheder.