Mere end hver tredje har problemer med, at deres kæreste har kontakt med tidligere partnere, og for otte procent har ekskæresten resulteret i skænderier. Forholdet til vores ekskærester har ændret sig med de sociale medier, vurderer ekspert.

Tanken om, at den man elsker har været sammen med en anden er svær, og derfor giver det let anledning til konflikter, når ekskæresten spøger.

En ny undersøgelse foretaget af Yougov for BT og metroxpress viser, at 34 procent har problemer med, at deres kæreste har kontakt med en eller flere ekskærester, og otte procent har indenfor de sidste to år været oppe og skændes med kæresten tidligere partnere.

Den ultimative rival

Det kommer ikke bag på sexolog og forfatter til bøger om kærlighed og jalousi, Sara Skaarup, at vi har det svært med kærestens forhold til ekskæresten.

»Rent psykologisk så er vi bevidste om, at der tidligere har været en anden person, der var den udvalgte, og som der var et unikt  bånd med. Det kan virke som en trussel, at der har været en intimitet, som man ikke har indblik i, og vi caster derfor let de gamle kærester som de ultimative rivaler,« siger Sara Skaarup og påpeger, at de sociale medier har gjort problemstillingen højaktuel.

»Døren bliver aldrig rigtig lukket, fordi man kan blive ved med at følge den andens liv, og som ny kæreste ved man reelt ikke, om kontakten er helt slut,« siger Sara Skaarup og peger på, at man kan gå ind og se billeder af kæresten og ekskæresten sammen og holde øje med, om de liker opslag, den anden har skrevet.

Hun påpeger, at der mangler nogle online retningslinjer for, hvordan vi håndterer ekskærester på de sociale medier.

Særligt svært for kvinder

Parterapeut Martin Østergaard fortæller, at han har mødt mange par, hvor ekskærester gav anledning til jalousi og skænderier.

»Det er et tilbagevendende tema i parterapien. Især for kvinder. Mange synes, at manden er lidt for meget i lommen på sin ekskæreste. Ofte er der børn involveret, så hun kan godt se, hvorfor der er nødt til at være kontakt, men hun synes måske, at manden bruger lidt for meget tid med ekskæresten,« siger Martin Østergaard og fortæller, at det ofte bunder i en frygt for, at manden måske vil fortryde, at han ikke længere er sammen med ekskæresten.

»Der kan selvfølgelig være nogle situationer, hvor vi ikke er færdige med vores ekskærester, men i rigtigt mange tilfælde er det mere paranoia og utryghed,« siger han.

Ifølge Yougovs undersøgelse for BT og metroxpress har 41 procent af alle kvinder problemer med, at deres partner har en ekskæreste, de er venner med, mens 33 procent af de adspurgte mænd finder det problematisk.