Ved du ikke altid, hvad du skal bruge tiden på, når du er på arbejde og derfor driver den af og tjekker vennernes Facebook-opdateringer eller læser lidt i en bog?

Så er du ifølge den svenske sociolog Roland Paulsen ikke den eneste. Hans forskning viser nemlig, at det ikke er alle, der har noget at lave, når de er på arbejde. Et fænomen sociologen kalder 'tomt arbejde'.

- Jeg så tomt arbejde som en form for modstand mod at arbejde, men jeg opdagede, at det for mange simpelthen handlede om, at der ikke var tilstrækkelig med arbejdsopgaver. Det kunne de ikke afsløre, for det kunne jo betyde, at deres stilling forsvandt, fortæller Roland Paulsen i et interview med Weekendavisen.

DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN

Det er særligt de højtuddannede og vellønnede, der smider stængerne op på skrivebordet og laver 'tomt arbejde', mens lønkronerne triller ind på kontoen. Det skyldes, at rammerne for deres arbejde er så svære at definere, at kolleger og chefer ikke altid forstår, hvad det præcist er de laver, og hvor lang tid det skal tage.

Har du eller har du haft et 'tomt arbejde' og vil gerne fortælle om det til BT? Så send os en mail på 1929@bt.dk

- Vidensarbejdere er en af de grupper, som er vokset mest i de seneste 40 år, og deres arbejdssituation har disse karakteristika. Hvornår er embedsmanden færdig med at løse Sveriges integrationsproblemer? Hvor længe tager det at lave en kommunikationsstrategi? Det kan ingen jo sige. Ligesom der heller ingen grænse er for, hvor mange gange du kan pudse en forelæsning af eller skrive en videnskabelig artikel om, siger Roland Paulsen.

Da han lavede sin ph.d.-afhandling om 'tomt arbejde', blev han overrasket over, hvor let det var at finde personer, der ville fortælle om deres oplevelser med 'tomt arbejde'. I alt interviewede han 43 svenskere, der var alt fra bankfolk til mekanikere.

- Jeg interviewede blandt andre en bankmand, som skulle lave et katalog over mulige kunder til bankens pensionsordning. Men dels var der ikke så mange kunder, dels kunne det hele gøres med et program, som hans chef ikke kendte så godt. Han brugte sin arbejdsdag på at surfe på nettet og læse om svensk historie. Da han endelig fortalte ledelsen, at han havde brug for flere opgaver, mistede han sit job, siger Roland Paulsen til Weekendavisen.

Er du en af dem, der drømmer om et job, hvor du kan lave 'tomt arbejde', så giver sociologen her et par tips.

- Hvis du ønsker et job, hvor der er stor mulighed for tomt arbejde, skal du finde et job, hvor det er svært at definere dine konkrete arbejdsopgaver. Hvor du ikke har nogle faste deadlines. Og hvor du måske har en ekspertise, som gør det svært for andre at kontrollere, hvad du laver. IT-programmører er overrepræsenteret i mit studie, siger Roland Paulsen.

Har du eller har du haft et 'tomt arbejde' og vil gerne fortælle om det til BT? Så send os en mail på 1929@bt.dk

Kan du genkende problemstillingen fra dig selv? Eller er det bare for galt? Deltag i debatten herunder eller på vores facebook-side.

De bedste indlæg bliver bragt i BT lørdag