Trods 200 ekstra skraldespande endte 1. maj i Fælledparken som et kæmpe svineri. Skatteborgerne slipper dog for regningen.

De røde faner blev holdt højt, og ganerne blev druknet i øl i massevis, da fagbevægelsen tirsdagens fejrede arbejdernes kampdag - 1. maj - i Fælledparken i København. Men feststemningen og de fyldte flasker er onsdag blevet erstattet af et kæmpe affaldsinferno. Fælledparkens grønne græstæppe er blevet dækket af så meget affald, at det næsten matcher det gigantiske svineri, som man ser på festivalpladsen i Roskilde efter Roskilde Festivalen.

- Ja, det er lidt det samme, og det ser ikke særlig kønt ud. Men det gør der aldrig nogensinde den 2. maj, siger John Pape, der er centerchef hos Center for Park og Natur i Københavns Kommune.


Han fortæller, at kommunen ellers har gjort en stor indsats for at forhindre, at Fælledparken skulle drukne i affald.

- Normalt er der 75 skraldespande i Fælledparken. Men i anledning af 1. maj har vi sat 200 ekstra skraldespande op, siger Jon Pape og forklarer, at der er dobbelt så mange ekstra skraldespande som sidste år.

Men de mange skraldespande har altså ikke hjulpet - og Fælledparken er fyldt med affald.

Skatteborgere og brugere af den grønne park skal dog ikke fortvivle. Parken vil være affaldsfri igen den 4. maj – og oprydningen kommer ikke til at koste skatteborgerne ekstra.

Fanerne blev holdt højt, og omkring 100.000 mennesker gæstede Fælledparken 1. maj.
Fanerne blev holdt højt, og omkring 100.000 mennesker gæstede Fælledparken 1. maj. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Det er nemlig arrangørerne af 1. maj-arrangementerne - blandt andre LO - der skal stå for oprydningen. Og de har fået en stakket frist.

- Vi er blevet lidt skrappere end de seneste år. De får et par dage til det. Den 3. maj klokken 16 skal der være ryddet op. Der møder vores folk op til et aftalt møde med arrangørerne, og så bliver parken gået igennem. Og hvis det ikke er i orden, så rydder vi op på deres regning, siger Jon Pape, der tilføjer, at det er vigtigt, at Parken er ren den 4. maj.

- Der skal parken bruges til at spille fodbold i, og så må der ikke ligge flaske, glasskår og ølkapsler, siger han.

Center for Park og Natur anslår, at omkring 100.000 mennesker gæstede Fælledparken i går. Det anslås, at der hvert år samles 10-12 ton affald fra arrangementet.

Foruden at skulle betale for eventuelle rester af ikke fjernet affald, skal arrangørerne også betale for eventuelle skader, der er sket på parken.

Sidste år lød den samlede regning til arrangørerne på 41.000 kroner, hvilket blandt andet dækkede skader på græs i form af brandtomter og slid, skader på et træ samt manglende oprensning af parkens sø.