Varme for milliarder af kroner går tabt i vandrørene til badeværelse og køkken. Det fortæller en ny rapport.

Omkring halvdelen af den energi, man bruger på at få varmt vand til brusebadet, er allerede gået tabt, inden den første dråbe rammer ens hoved.

Det fastslår en ny undersøgelse, som Statens Byggeforskningsinstitut præsenterer i dag, og som omtales i Nyhedsmagasinet Ingeniøren.

Uisolerede og unødigt lange cirkulationsrør er sammen med varmevekslere, fordelerrør og varmtvandsbeholdere med ingen eller utilstrækkelig isolering skyld i et varmespild, der svarer til det gennemsnitlige energiforbrug imellem 250.000 og 312.500 husholdninger - eller til et årligt tab på tre-fire milliarder kroner, oplyser en af forfatterne bag undersøgelsen, Flemming Schrøder fra rådgivningsvirksomheden Alectia.

- Man har fuldstændig glemt energiforbruget til varmt brugsvand. I de senere år har man kun fokuseret på bygningsisolering, pumper og elforbrug. Men i boliger er det altså cirka en tredjedel af energiforbruget, der går til varmt brugsvand, så det fortjener større opmærksomhed, siger Flemming Schrøder til Ingeniøren.

Han har sammen med forskere fra Teknologisk Institut og Statens Byggeforskningsinstitut målt, hvor meget energi der bliver brugt på at opvarme brugsvand i parcelhuse, etageboliger, kontorer og skoler.

Forfatterne bag rapporten har især fokus på landets boliger, fordi det er her, der bruges mest varmt vand. Desuden står Danmark med en stor generation af boliger fra 1960'erne og 1970'erne, hvor vandsystemet trænger til at blive renoveret.

/ritzau/