Københavns Kommune fastholder kogeanbefalingerne af vandet i dele af byen.

Mange københavnere skal fortsat koge vandet, efter at prøver har vist, at drikkevandet indeholder bakterier, der sandsynligvis stammer fra regnvand. Det oplyser Københavns Kommune lørdag.

Resultaterne af de mange prøver, som Københavns Energi tog i byens ledningsnet fredag, viser, at vandforureningen i København alene berører en del af Nørrebro og indre by: Det område, der afgrænses af Tagensvej, Jagtvej, Åboulevarden og Nørre Farimagsgade.

Til gengæld ophæves kogeanbefalingen for Frederiksberg, Østerbro, Brønshøj, Husum, Tingbjerg, Vanløse og Christianshavn.

Fredag eftermiddag fik Københavns Kommune første gang en mistanke om forurenet drikkevand fra vandhanerne, da en analyse af vandet fra torsdag viste et uacceptabelt indhold af bakterier i drikkevandet.

Lørdagens prøveresultaterne har derfor været ventet med spænding, da det ville kunne give svar på, om anbefalingen kunne ophæves.

Københavns Kommune har allerede taget sine forholdsregler i forhold til 18 plejehjem, som lørdag morgen fik bragt i alt 4400 liter flaskevand ud.

Vandet skal koges til 100 grader, hvilket vil sige "spilkoge" i to minutter, før det kan drikkes eller bruges til for eksempel madlavning. Almindeligt hanevand kan heller ikke bruges direkte i kaffemaskiner, da temperaturen her ikke bliver høj nok.

Til gengæld må man gerne bade i vandet, så længe man sørger for at holde munden lukket.

Opvaskemaskiner, der ved slutskyl opnår en temperatur af vandet på mindst 60 grader, kan bruges og ved tøjvask skal temperaturen så vidt muligt være samme temperatur.

De seneste prøver viser, at indholdet af bakterier er faldet markant. De første prøver, der gav anledning til alarmen, viste 34 bakterier per 100 ml vand. Nu er det samme tal faldet til en eller to bakterier.

De næste prøveresultater kommer søndag.

/ritzau/