Så er det sket. Efter 45 år som Valbys vartegn, klappede den ikoniske gasbeholder sammen på få sekunder

Solen stod højt på himlen, og op mod 20.000 mennesker - som politiet havde spået - var samlet, da sprængningseksperter på slaget 12 lod den 108 meter høje gasbeholder lægge sig på langs.

Der blev talt ned fra ti - adskillige gange - til man ramte klokken 12 præcist, og der blev hujet, klappet og begejstret råbt 'én gang til', da det endelig skete.

- Det tog få sekunder. En stor grå sky bredte sig over parken, og der lød et ordentlig brag og efterfølgende ekko. Nu ligger tårnet krøllet sammen på jorden. Der er netop sagt over højtaleren, at alt gik som planlagt. Folk er meget begejstrede, fortæller bt.dk's udsendte i Valby.

Bag den succesfulde sprængning står en af verdens bedste sprængningseksperter, den britiske John M. Faulkner og hans kollega Robyn Rushforth, der har adskillige lignende sprængninger på samvittigheden.

For at lægge Valby-tårnet i graven krævede det 50 sprængstof. Og så kræver det yderligere tre måneder at rydde op efter siloen, der var bygget af 1700 ton jern.



Forud for tårnets endeligt blev der i sidste måned holdt afskedsfest, hvor 6.000 københavnere mødte op for at se beholderen indefra. Gassiloen har stået som et pejlemærke i Valbyparken siden 1967.

I 2007 blev det taget ud af drift, og siden har mange forsøgt at bevare siloen. Men det lykkedes ikke, og søndag 4. november blev sidste kapitel for Valbys vartegn så skrevet. Pladsen som Danmarks næsthøjeste bygning er nu overgået til Christianborgs tårn, der måler 106 meter.