En kæmpebrøler hos Københavns Politi betyder nu, at vores nabolande hænger på en stor gruppe asylansøgere, som Danmark ellers skulle have taget sig af.

Det er konsekvensen af, at politiet i Københavns Lufthavn, gennem et år i næsten alle sager ikke registrerede asylansøgere med foto og fingeraftryk, som det ellers kræves. Dermed er det umuligt at se i det fælles europæiske asylsystem, Eurodac, at asylansøgeren har søgt asyl i Danmark, da det primært baserer sig på fingeraftryk. Det betyder, at hvor EU-lande normalt, jf den såkaldte Dublin-aftale, kan sende asylansøgere tilbage til det første land, hvor de har søgt asyl, nu selv hænger på asylansøgeren.

Det skriver Københavns Politi i et svarbidrag, som BT har fået aktindsigt i, til nu tidligere justitsminister Morten Bødskov (S), inden denne for næsten fire uger siden var i samråd om problemer i Københavns Lufthavn.

En del asylansøgere vurderes at være taget til Sverige pga lempeligere asylregler, Københavns Politi har selv erkendt, at det må formodes, at en del er taget videre til andre europæiske lande. Politikere på Christiansborg er fortørnet over konsekvenserne af den mangelfulde registrering hos Københavns Politi:

- Det er stærkt beklageligt, at man i Københavns Politi ikke har gjort arbejdet ordentligt, og at vi derfor har eksporteret et problem videre til vores nabolande, siger formanden for Folketingets Retsudvalg, SF´s Karina Lorentzen.

BT har den seneste tid kunnet fortælle, at Københavns Politi, der står indsatsen i Københavns Lufthavnen, gennem næsten et år ikke havde taget fingeraftryk og billede af asylansøgere, og de der derved frit kunne forsvinde, uden nogen anede, hvem eller hvor de er. BT har desuden beskrevet, hvordan vigtigt udstyr til netop at registrere asylansøgere samlede støv i mere end et år uden at være funktionsdygtigt. Danmark var det land i Europa med den største procentvise stigning i antallet af asylansøgere i 2012. 62 procent flere - eller næsten 6.200 personer i alt – søgte asyl i Danmark sidste år.

Ingen ved, hvor mange asylansøgere der er kommet ind gennem Københavns Lufthavn uden at få registreret foto og fingeraftryk. Efter BT for fem uger siden afslørede, at asylansøgere vrimlede ind gennem Danmarks største lufthavn, uden Københavns Lufthavn sikrede fingeraftryk og foto, iværksatte Københavns Politi en undersøgelse af problemet. En stikprøvekontrol af 20 asylsager viser, at i 18 ud af 20 sager var asylansøgerne ikke registreret med foto og fingeraftryk. Københavns Politi aner heller ikke, hvor mange af asylansøgerne, der er kommet ind i Danmark uden at været blevet registreret, der efterfølgende er forsvundet, og det har det, grundet ressourcemangel, ikke tænkt sig at undersøge nærmere.

Men tal, som BT er i besiddelse af, viser, at op mod 100 personer, der havde søgt asyl i Københavns Lufthavn fra ikke Schengen-lande indtil midten af oktober i år, aldrig er mødt op i Center Sandholm. Dertil skal lægges asylansøgere fra Schengen-lande, der dækker det meste af EU, som også kan være forsvundet.

Også i den borgerlige blok er der forargelse over konsekvenserne af fejlene i Københavns Politi:

- Det er meget dårlig stil, at vi pga rod i Københavns Politi har tørret et problem af på vores nabolande. Det klæder bestemt ikke Danmark, og hvis nogen skulle være glade for det, fordi vi så ikke ‘hænger’ på personerne, bider det jo bare sig selv i halen. En del af personerne vil formentlig bosætte i Malmø-området og kan frit tage Øresundsbroen til København, og så ‘hænger’ vi alligevel med problemet, siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup.

Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, er enig:

- Det er ikke i orden, at andre lande nu ‘hænger’ på nogle personer, fordi Københavns Politi ikke har haft styr på registreringen. Danmark er et af de lande, der har stået meget fast på Dublin-aftalen, og derfor er det ekstra pinligt og problematisk, at politiet har lavet disse fejl.

Justitsministeriet oplyser til BT, at man ikke ’har fundet anledning til at orientere andre lande om fejlen begået i Københavns Lufthavn,’ da ministeriet ikke netop ikke er i besiddelse af fingeraftryk på de pågældende, som der kræves for at kunne tilbagesende personerne til Danmark.

BT ville gerne have hørt de svenske myndigheder til, hvad det synes om fejlene hos Københavns Politi. Men det har ikke været muligt.