Noma er for tredje år i træk kåret som verdens bedste restaurant af et akademi bestående af internationale madeksperter.

For tredje år i træk er Noma kåret til verdens bedste restaurant. Den er ved at udvikle sig fra en restaurant til et gastronomisk forskningscenter, vurderer madskribenten Mira Arkin.

Noma, Noma, Noma.

Sådan lyder det, når det anerkendte britiske madtidsskrift Restaurant Magazine kårer årets bedste restaurant. Mandag aften gik prisen for tredje år i træk til det verdensberømte spisested på Strandgade i København, der har sat det nye nordiske køkken på spisekortet og verdenskortet.

Kun fire restauranter på verdensplan kan smykke sig med den fornemme titel som er blevet uddelt siden 2002. Med tre titler er chefkok René Redzepi og hans innovative hold på Noma nu kun overgået af den nu lukkede spanske restaurant ElBulli, der har vundet fem kåringen tre gange.

I den benhårde konkurrence mellem de internationale toprestauranter kræver det fremsynethed og nytænkning at holde sig på toppen, og det har Noma i rigelige mængder, konstaterer madskribent Mira Arkin.

- Noma har bestemt ikke haft problemer med at påtage sig rollen som foregangsrestaurant, siger hun.

- Faktisk kan man ikke længere nøjes med at kalde Noma for en restaurant. Den har efterhånden udviklet sig til et forskningsprojekt for René Redzepi, og det er også den oplevelse, man får som gæst.

- Maden er resultatet af et arbejdet i et laboratorie, og det kan på ingen måde sammenlignes med andre restauranter herhjemme, understreger Mira Arkin.

Maden er interessant og spændende, men er den også god? Ikke nødvendigvis for folk, der holder af en god boeuf bearnaise, men det er heller ikke dem, der kårer verdens bedste restaurant, påpeger skribenten, der blandt andet skriver i magasinet Gastro og i Weekendavisen.

- I denne sammenhæng er »bedst« lig med »mest spændende«. Dem, der stemmer i konkurrencen, er blandt verdens førende madanmeldere. De vil udfordres. Derfor er det de ekstremt mærkelig og avantgardistiske restauranter, der scorer højest, forklarer Mira Arkin, der konstaterer, at René Redzepi er både mærkelig og avantgarde.

- Han provokerer og skubber til folks grænser. Nu er Noma for eksempel begyndt at servere levende rejer og myrer. Det virker provokerende og går rent ind, når folk i branchen, der ikke laver andet end at spise ude, skal lave en liste over de bedste restauranter.

Berlingskes Søren Frank smagte forleden på de levende jyske myrer, der lå på et lag creme fraiche. Og de smagte ifølge den erfarne madanmelder glimrende - som noget i retning af citrongræs.

Akademiet, som magasinet Restaurant har nedsat til at kåre verdens bedste restaurant, består af 837 madskribenter, blandt andre Adam Price og Søren Frank.

Det internationale panel af madeksperter er i det hele taget glad for nordisk mad. Restaurant Geranium, der holder til i Parken i København, og som tidligere i år fik bevilget en Michelin-stjerne, opnåede således en plads som nr. 49 på listen.

Restaurant Magazine har udfærdiget sin celebre liste over verdens 50 bedste restauranter siden 2002. Årets liste blev offentliggjort ved en pompøs begivenhed i Londons fornemme gamle rådhus, Guildhall, hvor italienske Osteria Francescana stod for den udsøgte menu under restaurantverdenens svar på Oscar-uddelingerne.