Universiteterne skal i fremtiden have ansvaret for at afgøre en del af sagerne om videnskabelig uredelighed., foreslår udvalg.

I fremtiden skal landets universiteter have ansvaret for at behandle og afgøre en lang række sager om dårlig forskningspraksis og videnskabelig uredelighed, skriver Jyllands-Posten.

De mest alvorlige sager skal dog fortsat behandles af Udvalget Vedrørende Videnskabelig Uredelighed, UVVU.

Forslaget kommer fra et ekspertudvalg, som undersøger mulighederne for at forbedre UVVU, der har været udsat for hård kritik i forbindelse med blandt andet sagen mod den højt profilerede professor Bente Klarlund.

Ekspertudvalget skal inden årets udgang aflevere sine forslag til et nyt og bedre system til forskningsministeren. Men allerede nu løfter formanden for udvalget, tidligere rektor på Syddansk Universitet Jens Oddershede, sløret for et af de konkrete forslag, som udvalget vil komme med.

»Udgangspunktet er, at videnskabelig uredelighed – eller i hvert fald dårlig videnskabelig praksis – også er noget, man personalemæssigt bør have ansvaret for, ligesom hvis man tager penge af kassen, eller hvis man i øvrigt ikke opfylder sine forskningsforpligtelser. Som ledelse på et universitet har man også ansvaret for at håndtere de sager, hvor ens medarbejdere opfører sig uetisk,« siger Jens Oddershede.

På Københavns Universitet hilser prorektor Thomas Bjørnholm forslaget velkommen, skriver Jyllands-Posten.