Antallet af reeksamener på landets universiteter stiger voldsomt. Universiteterne mener, at fremdriftsreformen er skyld i stigningen.

Antallet af reeksamener på landets universiteter er steget voldsomt. Det viser tal, som DR Nyheder har indsamlet.

På Københavns Universitet er stigningen på over 100 procent i forhold til året før, og Danmarks Tekniske Universitet (DTU) fortæller, at 700 ud af de cirka 2.200 førsteårsstuderende, der er underlagt fremdriftsreformen og inden sommerferien skulle til eksamen, nu skal op igen.

Også universiteterne i Aarhus, Aalborg og Roskilde melder om voldsomme stigninger.

Universiteterne skyder skylden på den omdiskuterede fremdriftsreform, der skulle sende de studerende hurtigere igennem uddannelsessystemet.

Reformen betyder, at studerende med studiestart fra 2014 bliver tvangstilmeldt første og andet eksamensforsøg og ikke længere kan framelde sig eksamenen og tilmelde sig, når de følte sig klar.

De tvungne eksamener betyder, at de studerende enten dumper, fordi de er presset af reformen og ofte helt bliver væk fra eksamensbordet.

Ifølge studiechef på DTU Jørgen Jensen betyder de tvungne eksaminer og reeksaminer både spildt arbejde og spildte penge.

»Ofte sidder der en underviser og en censor klar til at eksaminere en studerende mundtligt, og når den studerende ikke dukker op, så kan den arbejdstid jo ikke bruges til andet fornuftigt. Så må de sidde og kigge ud af vinduet, indtil den næste dukker op,« siger han til DR Nyheder.

Jørgen Jensen opfordrer regeringen til at droppe den tvungne eksamenstilmelding.

Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) har tidligere sagt, at han vil kigge på det »unødvendige bureaukrati« i fremdriftsreformen, skriver dr.dk.