Landet over oplever kommunerne en stigning i antallet af unge, der søger om at få kontanthjælp, viser en rundspørge som Jyllands-Posten har lavet.

Stadig flere unge melder sig på kommunernes jobcentre for at søge kontanthjælp.

I forhold til juni sidste år har Aalborg Kommune oplevet en stigning på 10 pct. af unge under 25 år, der har søgt kontanthjælp i juni i år. I Odense er stigningen på ni pct., i Esbjerg på over 40 pct., i København på fem pct., og i Aarhus er den samlede ledighed for unge fra 16 til 29 år steget med ni pct., viser en rundspørge, som Jyllands-Posten har foretaget.

De dystre meldinger fra kommunerne kommer, samtidig med at Danmarks Statistiks arbejdskraftundersøgelse for første kvartal i år viser, at 68.000 unge mellem 15 og 24 år betegner sig som arbejdsløse - det højeste tal for et første kvartal, siden man begyndte at gennemføre arbejdskraftundersøgelsen i 1996.

Endelig viser de nyeste tal for praktikpladssituationen, at der nu er 11.000 unge, der tvinges til at opgive deres uddannelse, fordi de ikke kan finde en praktikplads - det højeste tal i otte år.

- Vi er på vej til et ressourcespild af unge ud over alle grænser. Jeg håber, at regeringen meget snart kommer med nogle løsninger til, hvordan vi kan hjælpe de unge, bl.a. med at skaffe flere praktikpladser, siger Aarhus Kommunes rådmand for sociale forhold og beskæftigelse, Hans Halvorsen (S), til Jyllands-Posten.

Med hensyn til praktikpladser, så foreslår Dansk Arbejdsgiverforening, at der skal indføres adgangsbegrænsning på erhvervsuddannelserne til eksempelvis uddannelserne til elektriker, tømrer og slagter for at højne det faglige niveau og for at standse frafald.

Men det er børne- og undervisningsminister Christine Antorini ikke meget for.

- Det er demotiverende, hvis unge, der lige er færdige med folkeskolen, ikke kan komme i gang med en erhvervsuddannelse, siger hun til Jyllands-Posten.

Regeringen er på vej med det såkaldte ungeudspil, hvor den har bebudet en indsats mod ungdomsarbejdsløsheden.

BNB