Der er stor forskel på, hvor gode kommunerne er til at få unge ledige i arbejde. På Sjælland går det godt, mens det ser knap så godt ud vest for Storebælt.

Nogle kommuner er langt bedre til at få unge ledige i arbejde end andre. Det viser en analyse fra konsulentfirmaet LG Insight, som lever af at rådgive virksomheder og myndigheder - herunder kommuner og som derfor har stor indsigt i kommunernes arbejde på blandt andet integrations- og beskæftigelsesområdet, skriver Ugebrevet A4. Analysen viser blandt andet, at unge arbejdsløse i København har langt bedre chancer for at komme hurtigt i arbejde eller uddannelse end unge arbejdsløse på Langeland.

De mest effektive kommuner får ifølge analysen mere end halvdelen af alle unge under 30 væk fra kontanthjælp inden for et halvt år, hvor de mindst effektive derimod kun får hjulpet hver tredje unge ledige i job eller uddannelse.

Forskellen ses tydeligt i analysen, hvor de effektive kommuner fortrinsvist ligger i Østdanmark og især omkring København. Jo længere vestpå man bevæger sig, jo flere bliver de knap så effektive kommuner.

Der er store gevinster at hente både for den enkelte unge og samfundet i at få flere unge ledige i job eller uddannelse i de knap så effektive kommuner, siger arbejdsmarkedsforsker Thomas Bredgaard fra Aalborg Universitet.

»Det er klart, at de mindre gode kommuner vil kunne lære af de bedste – hvis de ellers kan finde ud af at udveksle viden. Og det har de traditionelt ikke været så gode til. Der har været en tendens til at kigge mere indad end udad,« siger Thomas Bredgaard til Ugebrevet A4.

LG Insight har regnet ud, at hvis alle kommuner præsterede lige så godt som de fem bedste, ville 14.000 unge i perioden fra 2008-11 være kommet hurtigere fra kontakthjælp til uddannelse eller job.