Massiv mangel på ingeniører kan blive virkelighed i den offentlige sektor om få år. Mens mange ingeniører i stat, kommuner og regioner er på vej på pension, ønsker kun få af deres nyuddannede fagfæller at arbejde i det offentlige, viser ny undersøgelse.

Oversvømmede kældre, nedbrudte diger og haltende byggeprojekter. Massiv mangel på ingeniører truer alt fra danske anlægsprojekter og klimaindsatsen til udviklingen af kloakker og vindmølleparker.

Og ifølge Ugebrevet A4 kan udfordringen blive særligt stor i den offentlige sektor, lyder advarslen nu fra Ingeniørforeningen IDA. For unge ingeniører vil langt hellere arbejde i private virksomheder end i offentlige institutioner. Det viser en ny undersøgelse, som fagforbundet har lavet blandt 1.541 nyuddannede medlemmer.

Her drømmer hele ni ud af 10 nyuddannede ingeniører om et job i den private sektor, mens end ikke halvdelen ønsker at arbejde i staten eller landets kommuner og regioner. Her er andelen blot fire ud af .

Samtidig nærmer en stor del af de kommunale og statslige ingeniører sig pensionsalderen. I dag har mere end hver tredje rundet de 50 år. Derfor er det ekstra problematisk, at nyuddannede på forhånd fravælger offentlige arbejdspladser, mener formand for Ansattes Råd i IDA Morten Thiessen.

»Det offentlige, og især kommunerne, har en alvorlig alderspukkel, som vil kunne mærkes over de næste fem år. Når nye kræfter samtidig udebliver, er kommunerne nødt til at outsource opgaverne til andre eller acceptere en ringere opgavekvalitet,« siger Morten Thiessen til Ugebrevet A4.