Trods opfordringer til at komme hurtigt gennem studiet har to ud af tre unge fortsat plan om at holde et eller flere sabbatår. Rektorernes formand undrer sig.

Sabbatåret er blevet en indgroet del af dansk studiekultur.

Det konkluderer formanden for de danske universitetsrektorer, Jens Oddershede, på baggrund af en ny Gallup-undersøgelse, som er blevet foretaget blandt 1.044 unge, der enten er i gang med en uddannelse, har planer om at gå i gang inden for et år, eller som har afsluttet en uddannelse.

Ifølge undersøgelsen, som Politiken bringer søndag, siger to ud af tre studerende, at de enten har taget eller vil holde et eller flere sabbatår. Rektorernes formand undrer sig.

- Den bekræfter min mistanke om, at der i Danmark er en kultur om, at sabbatår er vejen frem, siger Jens Oddershede til Politiken.

- Sabbatåret er et kulturelt fænomen, der bliver indpodet af kammerater, forældre, lærere og vejledere. Men hvorfor er det nødvendigt at tage sabbatår i Danmark, når det ikke er nødvendigt for amerikanske, franske og engelske studerende, spørger han.

Fra politikere og erhvervslivet lyder der klare opfordringer til de unge om at afslutte deres uddannelse i en fart. Men et »fjumreår« kan også være gavnligt, viser en undersøgelse fra Københavns Universitet blandt 12.609 tekniske og naturvidenskabelige studerende. Tager man et pause fra studierne, daler risikoen for frafald, lyder konklusionen.

- Hvis de unge på tekniske og naturvidenskabelige videregående uddannelser går i gang lige efter gymnasiet, er der en større risiko for, at de afbryder studiet, end hvis de venter et, to eller tre år. Og vi har ikke grund til at tro, at det skulle være anderledes inden for andre studieretninger, siger Lars Ulriksen, lektor ved Institut for Naturfagenes Didaktik, til Politiken.

Danske Studerendes Fællesråd mener også, at der er god grund til at holde fast i sabbatten. Formand Torben Holm tager afstand fra regeringens plan om en SU-reform, der skal presse de studerende til at komme hurtigt gennem studiet.

- Vi kan simpelthen ikke forstå, hvornår hastighed blev lig med kvalitet på uddannelserne. Reformen er et stykke ukrudt, som vi vil rykke op med rode. Hvis man regulerer SUen for at få studerende hurtigere igennem, så er det en god ide, hvis man vil have, at de studerende falder fra, siger han til avisen.