En ny hjemmeside ranglister piger ud fra deres profilbilleder på Facebook, uden de selv har givet tilladelse til det. Nanna Bonde, landsformand for SF Ungdom, har nu meldt hjemmesiden til politiet, men siden er ikke nødvendigvis ulovlig.

Er hun krid eller kran? Lækker eller ej?

Det er omdrejningspunktet for en ny hjemmeside, kridellerkran.com, hvor piger, der er medlemmer af den hemmelige Facebook-gruppe Offensimentum, bliver rangeret ud fra deres udseende.

Uden pigerne selv ved det.

Offensimentum har i skrivende stund knap 72.000 medlemmer og fungerer som en slags virtual skolegård.

16-årige Ida Timm Hansen er en af de piger, som har en høj score på kridellerkran.com. Hun havde ikke givet tilladelse til, at hjemmesiden måtte bruge hendes oplysninger og Facebook-profilbillede.

»Jeg blev ret overrasket over, at jeg lå på hjemmesiden, for jeg troede, at det var noget, som man selv valgte at være med i. Det var faktisk en journalist, som skrev til mig, at jeg var på top ti og spurgte, om jeg ville interviewes. Det forstod jeg ikke rigtig,« siger Ida Timm Hansen, der går i 1.g på Tårnby Gymnasium.

Nanna Bonde, landsformand for SF Ungdom, har mandag politimeldt hjemmesiden. Hun findes ikke selv på hjemmesiden og fandt frem til den, da hun så, at nogle piger diskuterede det på Facebook. Hjemmesiden ledte Nanna Bondes tanker tilbage på »Rate and Chill«, en lignende side fra Vejle, som blev lukket ned efter en politianmeldelse sidste år.

Forbrugerrådet Tænk anmeldte dengang hjemmesiden til Datatilsynet, men der blev aldrig nogen større sag ud af det, fordi bagmændene selv lukkede siden ned.

»Jeg synes, at det er ærgerligt, at der aldrig kom en dom i sagen om rateandchill.com, og det er mit håb, at der måske kan komme en dom ud af den her hjemmeside, som så kan danne præcedens for lovgivningen,« siger Nanna Bonde.

Grænseoverskridende oplevelse

På Facebook har Nanna Bonde lavet et opslag om kridellerkran.com, og siden da har flere piger henvendt sig til hende.

»For mig handler det om samtykke. Det handler om, at de her piger ikke har givet tilladelse til, at en flok drenge - går jeg ud fra - rater deres billeder ud fra deres udseende og kalder dem krid eller kran, lækker eller klam, så vidt jeg har forstået,« siger hun og fortsætter:

»Jeg ville selv synes, at det var en meget grænseoverskridende oplevelse, og bare fordi man har en profil på Facebook eller er medlem af en bestemt Facebook-gruppe, så giver man altså ikke tilladelse til, at andre må tage ens personlige oplysninger på den måde.«

Selvom Ida Timm Hansen er en af drengenes favoriter, synes hun, at det er godt, at hjemmesiden nu er blevet politianmeldt.

»Det er lidt foruroligende, at der sidder omkring 40.000 drenge og bedømmer ens udseende,« siger hun.

Ida Timm Hansen er klar over, at siden måske gør mere hårdt på de piger, som ikke får en »god« score.

»Mange ser ikke særlig tungt på det, men det er en masse piger, der bliver bedømt ud fra deres udseende, og det rammer. Det har ikke ramt mig på den dårlige måde, men det gør mange andre piger kede af det. Det forstår jeg godt, og jeg synes ikke, at der burde være nogen piger på den side, som ikke selv har valgt det,« siger hun.

Uvist om det er lovligt

Hos Forbrugerrådet Tænk tager man skarp afstand fra sider som først rateandchill.com og nu kridellerkran.com.

»Med rateandchill.com vurderede Datatilsynet, at det ikke var ulovligt af flere årsager. Blandt andet fordi pigerne selv havde offentliggjort deres billeder på Facebook med samtykke, men den vurdering er vi meget uenige i,« siger Anette Høyrup, der er seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk, og slår fast:

»Vi mener, at det kræver et samtykke, når billedet bruges på en ny måde. Man har ikke givet samtykke til, at andre virksomheder end Facebook må behandle oplysningerne, og det er en krænkende form for behandling af ens personlige oplysninger.«

Der er så få fortilfælde, at det er svært at sige, om Datatilsynet generelt mener, at den slags hjemmesider er ulovlige eller ej. Der mangler ganske enkelt retspraksis på området, forklarer Anette Høyrup.

»Det er noget nyt, som vi må forholde os til, og så skal vi tolke de regler, der er, i lyset af udviklingen,« siger hun.