Ung kvinde får knap 300.000 kroner i erstatning, fordi hendes vikariat ikke blev forlænget, da hun gik på barsel.

Arbejdsgivere skal ikke tro, at de kan sno sig udenom at betale løn under barsel til en vikar, der gentagne gange har fået forlænget sit vikariat men ikke forlænges fra det tidspunkt, hvor hun går på barselsorlov.

Det skriver Avisen.dk.

Det viser en ny dom, der blev afsagt i Københavns Byret mandag. Her fik en ung kvinde fra hovedstadsområdet tilkendt en erstatning på knap 300.000 kroner, som hendes arbejdsgiver Danvikar A/S skal punge ud med.

Godtgørelsen svarer til ni måneders løn og pension. Retten vurderer, at den gravide kvinde reelt blev sparket ud af vikarbureauet, da hun gik på barselsorlov, skriver Avisen.dk.

Selvom kvinden havde haft tre vikariater på stribe fra august 2013 til august 2014 og arbejdede i mere end et år i samme virksomhed, udløb hendes vikariat samme dag, som barslen begyndte.

Vikariatets udløb på samme tidspunkt, som barselsorloven begynder, er reelt en opsigelse, fremgår det af dommen. Siden hen blev der ansat nye vikarer, der efterfølgende blev forlænget.

Det er diskrimination og i strid med ligebehandlingslovens paragraf ni, der fastslår, at en arbejdsgiver ikke må afskedige en lønmodtager på grund af graviditet eller barsel.

HK Danmark har ført sagen på kvindens vegne, og næstformand Mette Kindberg er superglad for, at fagforbundet har fået medhold.

- Dommen sender et klokkeklart signal til arbejdsgivere om, at de ikke kan tro, at de kan slippe for forpligtelser som løn under barsel til vikarer. Det er en vigtig dom, der vil få stor betydning for de mange vikarer og løstansatte på det danske arbejdsmarked, siger hun til Avisen.dk.

Trods flere henvendelser, har det har ikke været muligt for Avisen.dk at få en kommentar til dommen fra det vikarbureau Danvikar A/S, som kvinden var ansat i.