Om lidt går det løs. De unge har fået svar på, hvilket studie de er kommet ind på, og så går boligjagten ind. Her er gode råd til dig, der skal flytte til København.

Hvis du skal undgå at sove i telt, sove på hotel eller sove på din onkels sofa, når du flytter hjemmefra for at starte nyt studie efter sommerferie, så er det tid til at søge bolig nu.

For natten mellem fredag og lørdag får titusindvis af unge svar på, om de er kommet ind på drømmestudiet, og i de større studiebyer er der kamp om de billige boliger, som studerende har råd til.

Hvis du skal flytte til København, råder Kenneth Jørgensen, der er COO og partner i Studenterguiden.dk, til, at du skriver dig på venteliste hos Centralindstillingsudvalget (CIU) og Kollegiernes Kontor.

»Her kan du få en studiebolig til meget favorabel pris,« siger han.

Derudover råder han til, at man hiver fat i venner og bekendte og familie i den by, man skal flytte til. Man kan ringe og tage en snak, man kan også skrive på Facebook, så alle ens venner på det sociale netværk ved, at man søger bolig.

»Lav gerne et sjovt og anderledes opslag på de sociale medier. Et billede af nogle sjove katte uden tag over hovedet eller en anden gimmick. Gør noget ud af det, så du skiller dig ud,« siger han.

Vær hurtig

Hvis netværket ikke giver pote, kan man søge efter en lejlighed eller et værelse via boligportaler. Men her skal man være hurtig på tasterne, for der er mange, som bruger dem.

»Og pas på svindlere. Giv aldrig penge under bordet, og underskriv aldrig en lejekontrakt, hvis du ikke 100 procent forstår, hvad der står skrevet. Få nogle med mere erfaring til at læse den igennem og til at tage med ud og se stedet, inden du skriver under,« råder Kenneth Jørgensen.

Se i bunden af artiklen, hvor vi har samlet en liste over boligportaler på nettet, du kan bruge.

Endnu et sted at lede efter en bolig er i lokalavisen sektion for det område, man gerne vil flytte til samt den Blå Avis på nettet, dba.dk.

Københavnere får først bolig i december

Hos CIU, hvor studerende kan skrive sig op i boliger i omkring 150 ejendomme i og omkring hovedstaden, fortæller daglig leder Rasmus Okholm-Hansen, at der er særlig favorable vilkår for nogle studerende den kommende tid.

Boligerne, som organisationen fører venteliste og anviser til, er ungdomsboliger, der kan bestå af alt fra en toværelses lejlighed til et værelse på en gang med fælles bad.

»Fra på mandag og fire måneder frem vil dem, som kommer langt væk fra København, og dem som starter på et nyt studie, komme allerforrest i køen til de mest eftertragtede boliger. Det er de boliger, der har en husleje på under 3.500 kroner, som ligger maks en time fra uddannelsesstedet.«

»Så hvis man er københavner og har et problem, så må man groft sagt vente til december,« siger han.

Ordningen går under navnet studiestartslisten, og du kan skrive dig op her.

Søg i Birkerød, Roskilde og Helsingør

Resten af året fordeles boligsøgende ved CIU ud fra en prioritet om, hvor længe man har stået på ventelisten, og hvilke særlige behov man har dokumenteret, såsom at man kommer langvejs fra, at man er blevet sat på gaden, eller er ved at blive sat på gaden.

Når man søger boliger via CIU - og generelt - er der som regel hurtigere gevinst, jo længere væk fra Københavns centrum man søger.

»Historien om, at studerende er kræsne og kun vil bo i centrum, er en myte. Der er for eksempel op imod et års ventetid på at få en bolig i Tingbjerg og Ballerup, hvis ikke ens boligsituation i øvrigt giver ret til fremrykning. Folk, der skal læse i København, er begyndt at søge bolig i Roskilde, Birkerød og Helsingør. Så der er kø. Men af dem, der har et sted at bo, er der selvfølgelig flere, som søger ind mod det centrale København.«

»Så det kan altså være en fordel at søge lidt væk fra centrum af byen. Her snakker vi ikke Valby, men Brøndshøj, Tingbjerg, Ballerup og måske Hillerød,« siger Rasmus Okholm-Hansen.

Når du endelig har fundet et sted at bo, så er det en god idé at tage billeder af det, inden du flytter dine ting ind. På den måde har du dokumentation på, hvilken stand lejligheden var i, da du flyttede ind, og sådan kan du undgå at skulle af med en urimelig stor del af dit depositum, når du en dag flytter derfra. Finder du nogle fejl, skal du desuden huske at gøre udlejeren opmærksom på disse inden for 14 dage.

Her er en liste over boligportaler:

www.ungdomsboliger.dk har en stor guide til kollegier og ungdomsboliger i Danmark.

www.boligdeal.dk - her finder du et stort udvalg af lejemål. Værelser, lejligheder, andelsboliger, forældrekøb mv.

www.boligportal.dk er Danmarks største boligportal med mere end 100.000 annoner sidste år.

www.lejerneslo.dk er din bedste ven på lejeboligmarkedet, hvor du kan finde alle love på området, samt guider til lejemarkedet

www.bolig.dk er også en gratis boligportal, der er finansieret af reklamer.

www.boligsurf.dk - boligportal med mere end 1.000 annoncer online.

www.boligoensker.dk - få præcis den bolig du ønsker dig.

Listen er udarbejdet af Studenterguiden.