Kæresten har pludselig sat adgangskode på mobilen, og om natten vælter det ind med beskeder på kærestens telefon.

De fleste har nok prøvet at stå i en situation, hvor man har haft lyst til at gå på opdagelse i kærestens mobil, og en ny undersøgelse viser, at flere faktisk fører fristelsen ud i livet.

Undersøgelsen, som er udarbejdet af YouGov for BTMX, viser nemlig, at hver syvende i et parforhold inden for det seneste år har læst beskederne på kærestens telefon, selvom han eller hun ikke har givet samtykke.

Undersøgelsen afslører også, at lidt mere end hver fjerde fandt noget, de ikke brød sig om, på kærestens mobil.

»Åh gud. Den situation kender jeg. Det er tit et af samtaleemnerne i min parforholdsterapi, at kæresten har kigget i mobilen og fundet noget, der giver anledning til et skænderi,« siger parterapeut Martin Østergaard.

Han fortæller dog, at det sjældent er indholdet af det skjulte, som partneren bliver ked af at læse. Oftest bliver kæresten mest såret over at være blevet løjet for.

Men selvom det er hårdt at være blevet løjet for og få de beskidte sandheder på bordet, så mener Martin Østergaard, at det i mange tilfælde er sundt, at danskerne tilsyneladende er så flittige til at kigge kæresten efter i sømmene:

»Selvom vi selvfølgelig kan blive enige om, at man ikke må tjekke hinandens beskeder, så er der ved gud mange fordele ved det. Noget af det positive, der kan komme ud af det er for eksempel, at man får svesken på disken. At man får snakket om det,« siger Martin Østergaard.

Undersøgelsen viser, at det er kvinderne, der er bedst til at få smidt ”svesken på disken”. Næsten hver femte kvinde i et parforhold indrømmer nemlig, at de inden for det seneste år har tjekket kærestens mobil uden samtykke.

»Kvinder er i høj grad kontrolmennesker, hvad angår samliv og følelsesliv. Har kvinden i forholdet nogle bekymringer, er hun også bedre til at få det tjekket efter,« siger Martin Østergaard.

Han forklarer også kvindernes tendens til at kigge i kærestens telefon med, at der nok oftere end omvendt, vil være noget at komme efter.

»Mænd har en større tendens til at blive bekræftet ude i byen, så kvinder er med god grund lidt usikre på mænd. Generelt er mænd lidt nogle svin,« siger han.

Men det er kønssociolog Cecilie Nørgaard ikke enig i. Hun mener, at kvindernes kig i kærestens mobil siger mere om kvinderne end om deres kærester:

»Når så mange flere kvinder end mænd kigger i kærestens mobil, er det grundlæggede et udtryk for, at der er flere kvinder med dårligt selvværd,« siger kønssociolog Cecilie Nørgaard.

Men uanset hvilken grund kæresten har til at snage i partnerens beskeder, så er det en ulovlig handling.

Ifølge straffelovens paragraf 263 kan den, der skaffer sig adgang til andres breve, straffes med bøde eller fængsel på op til et halvt år. Det gælder uanset, om der er kode på mobilen eller ej, fortæller Trine Baumbach, der er lektor i jura ved Københavns Universitet.

»Straffeloven virker dog sådan, at vi ikke kriminaliserer det, som øjet ikke kan undgå at fange. Et postkort er eksempelvis ikke pakket ind i en konvolut, og derfor er det ikke strafbart at læse et postkort,« siger Trine Baumbach.

Du kan heller ikke blive straffet, hvis din kærestes beskeder popper op på skærmen, mens du sidder med mobilen i hånden.

Trine Baumbach fortæller, at det ikke er til at vide, hvor mange der ender med at have skaffet sig adgang til andres beskeder, da de fleste sager ender hos politiet, hvor folk får en bøde. Det er de færreste, der ender i byretten og bliver offentliggjort.