Ulven er kommet til Danmark for at blive. Det konkluderer Vildtforvaltningsrådet, der anbefaler, at en midlertidig erstatningsordning for dyr, der er bidt ihjel af ulve, gøres permanent. Desuden skal der gives tilskud til indkøb af hegn, der kan holde rovdyret ude fra marker med eksempelvis græssende får.

»Jeg har i dag (fredag, red.) modtaget Vildtforvaltningsrådets udkast til en forvaltningsplan for ulve. Nu vil jeg læse den grundigt, og så vil jeg i det nye år sende min forvaltningsplan for ulve i offentlig høring,« siger miljøminister Ida Auken (SF).

»Det er et enigt råd, der står bag udkastet til forvaltningsplanen for ulve. Det glæder mig, at de mange organisationer i rådet har fundet en fælles løsning, der sikrer ulvens fortsatte tilstedeværelse i Danmark og samtidig på fin vis håndterer de udfordringer, det medfører,« siger ministeren.

Ulven vendte i 2012 tilbage til Danmark efter 199 års fravær, da en død hanulv blev fundet i Thy Nationalpark. Siden har DNA-prøver vist, at yderligere tre hanulve er på spil i Jylland.

Ulven er fredet og nyder beskyttelse under EUs habitatdirektiv, men Ida Auken bad tidligere på året Vildtforvaltningsrådet om en plan for, hvordan ulvens tilbagekomst til Danmark skal håndteres.

En voksen ulv spiser cirka 1.460 kilo kød om året, så ulvens tilbagevenden kommer til at gøre et indhug i bestanden af råvildt i skovene og husdyr på markerne. Især får er i risiko for at havne på ulvens menukort, og flere får i Vest- og Sønderjylland har måttet lade livet for ulven.

Men det kan lade sig gøre at begrænse tabet af husdyr, påpeger Vildtforvaltningsrådet. I Tyskland og Sverige er antallet af dræbte får faldet, efter at man begyndte at ulvesikre husdyrhold. Det handler blandt andet om at at opsætte elektriske hegn med en strømførende tråd tæt ved jorden, da ulven foretrækker at krybe under frem for at springe over et hegn.

Rådet anbefaler, at der også gives erstatning, hvis en ulv går til angreb på hunde, ligesom der åbnes for, at ulve i særlige tilfælde kan skydes »af hensyn til den offentlige sundhed og sikkerhed«. Men som hovedregel vil det ifølge rådets indstilling være forbudt at nedlægge en ulv, og det vil kunne straffes med bøde eller fængsel på op til to år.

Landbruget har kæmpet imod, at ulven får opholdstilladelse i Danmark, men kalder planen for »acceptabel«.

»Vi har stået alene med vores synspunkter om, at ulven ikke skal have plads i den danske natur. Det har vi taget til efterretning, og jeg mener, at vi i Vildtforvaltningsrådet har fået strikket en fornuftig plan sammen, der blandt andet sikrer danske landmænd en fornuftig erstatningsordning for mistede husdyr og tilskud til etablering af ulvehegn,« siger viceformand i Landbrug og Fødevarer, Lars Hvidtfeldt.

Forskere fra Aarhus Universitet har udpeget ti steder i Danmark, hvor ulve vil kunne bosætte sig. Det er især i vestlige og nordvestlige egne af Jylland, hvor der er uforstyrrede arealer.

Forskerne vurderer, at der vil være plads til cirka ti ulvefamilier, som hver består af otte ulve inklusive unger. Dermed vil der være tale om cirka 80 ulve. Jylland har plads til maksimalt 100 ulve, vurderes det.

BNB