Danskerne ønsker langt mere økonomisk ligestilling mellem samfundsgrupperne, end vi tror, der er i dag. Men faktisk er uligheden markant mindre, end vi tror. Vi har nemlig en overdrevet forestilling om, hvor rige de rige er, og hvor store uligheder der er mellem indkomsterne.

Det viser en ny undersøgelse, som ph.d.-studerende ved Københavns Universitet Esben Høgh og analysefirmaet YouGov har foretaget for Ugebrevet A4.

Hele 43 procent af de samlede indkomster tilfalder den rigeste femtedel, tror vi. Og det er for meget, mener danskerne og peger på 32 procent som en rimelig andel. Den faktiske andel er 36 procent.

Også i bunden er den gal. Igen overvurderer vi forskellene og tror, at de fattigste har mindre at gøre godt med, end de faktisk har.

Vi tror, at den næstfattigste femtedel kun modtager 11 procent af indkomsterne og den fattigste femtedel seks procent. Det bør være henholdsvis 15 og 12 procent af indkomsterne, mener vi. Men det er faktisk 14 og ni procent.

»Medierne har stort fokus på den allerrigeste procent, og hvor meget den tjener. Og sammen med de mange historier om for eksempel de såkaldte udfaldsramte og kontanthjælpspar, der ikke kan klare sig, er det med til at give danskerne billedet af en større ulighed og skævere indkomstfordeling, end der i virkeligheden er,« siger cheføkonom i den borgerlig-liberale tænketank CEPOS Mads Lundby Hansen til Ugebrevet A4.

BNB