6.500. Så mange danskere får hvert år den dårlige nyhed om, at de har fået kræft på grund af rygning, og 5.000 mennesker mister livet som følge af en ryge-relateret kræftsygdom.

Tallene stammer fra et nyt notat fra KL og Kræftens Bekæmpelse, og begge organisationer efterlyser nu en intensiveret indsats mod rygning.

»På kort sigt skal vi have langt flere tilbud om rygestop. På længere sigt skal vi undgå, at de unge starter med at ryge. Vi kunne reducere kræften med en tredjedel, hvis vi tog hårdere fat om tobak,« siger Frede Olsen, der er formand for Kræftens Bekæmpelse.

Han ser helst, at kommunerne spiller en aktiv rolle i forebyggelsen ved blandt andet at intensivere tilbuddet om rygestop til dens borgere og blive bedre til at oplyse folk om skadevirkningerne af rygning.

Indsatsen skal sikres via Folketingets politikere, der i disse uger forhandler om næste års finanslov, hvor en sundhedspakke til fem milliarder kroner vil blive diskuteret. Den indebærer blandt andet et mål om at diagnosticere kræft tidligere og øge chancerne for overlevelse fem år efter endt behandling.

Men det er allerede ved den forebyggende indsats, der skal gøres noget, fastslår Kræftens Bekæmpelse.

»Venstre og Socialdemokratiet har annonceret særdeles gode behandlingsmæssige forbedringer i kræftomsorg. Behandling af kræft er naturligvis rigtig vigtig, men det allerbedste ville være, hvis ingen overhovedet fik kræft,« siger Frede Olsen.

Hos KL understreger formand Martin Damm (V), at alle kommuner arbejder med forebyggelse og tilbyder rygestopkurser til borgerne.

»Men notatet viser, at der er et potentiale for at gøre meget mere. Det forebyggende arbejde på tobaksområdet vil kunne styrkes betragteligt ved en relativ beskeden investering sammenlignet med, hvad kræftbehandlingen i øvrigt koster. Vi er klar i kommunerne, men kan ikke løfte opgaven uden et nationalt fokus,« siger han i en skriftlig kommentar.

En undersøgelse, som Yougov har foretaget for metroxpress, viser, at flere end hver fjerde dansker er klar til et generelt forbud mod salg af tobak inden for de næste fem år.