Flere kvinder blev sexkrænket på Langelandsfestivalen. Men sandsynligheden for, at krænkere går fri, er stor. Sidste år blev otte ud af otte sager henlagt af politiet.

Netop nu efterforsker Fyns Politi ni anmeldelser om sexkrænkelser på Langelands Festival, men meget tyder på, at dansk politi skal have heldet med sig for at at opklage den type sager.

BT kunne fredag afsløre, at det tilsyneladende nærmest er risikofrit, når grupper af udlændinge omringer kvinder og krænker dem seksuelt. Ud af otte anmeldelser, der er indgivet om gruppekrænkelser i nattelivet, har dansk politi ikke rejst en eneste sigtelse.

I flere af sagerne er kvinderne blevet fastholdt og befølt under tøjet, og i en af sagerne er det kvindelige offer blevet voldtaget i en gyde.

I perioden 15. januar 2015 til 11. februar 2016 modtog politiet otte anmeldelser fra kvinder, som følte sig krænket seksuelt af grupper af udlændinge.

Det viser en opgørelse fra Rigspolitiet. Sagerne drejer sig om både blufærdighedskrænkelse, tyveri og decideret voldtægt. Men ingen af sagerne har ført til domfældelse.

BT har ringet til de pågældende politikredse for at spørge, hvordan det går med at opklare de otte sager. Svaret har fra samtlige politikredse været, at sagerne er henlagt. Enten fordi offeret trak anmeldelsen tilbage, eller fordi det ikke var muligt at finde gerningsmanden/mændene.

De otte sager er ikke enestående. Emnet er højaktuelt i disse dage, hvor Fyns Politi undersøger ni anmeldelser om blufærdighedskrænkelse på Langelands Festival. To unge asylansøgere er sigtet for voldtægt mod en 16-årig pige, mens tre andre på 15, 16 og 17 år er sigtet for ét tilfælde af blufærdighedskrænkelse.

Politiet afviser nøl

Politiinspektør Michael Kjeldgaard fra Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC) afviser, at sexkrænkersager ikke bliver taget alvorligt.

»Jeg udtaler mig ikke om konkrete sager, men der kan være flere årsager til, at det ikke har været muligt at rejse sigtelse i en sag. Politiet skal altid have konkrete spor, vidneudsagn eller andre beviser for at underbygge et mistankegrundlag mod en konkret gerningsmand – og vedkommende skal være identificeret.

En forbrydelse af denne art kan ske hurtigt og overraskende, hvorefter gerningsmanden forsvinder eller flygter, før offeret når at se vedkommende rigtigt – og så kan det være svært at løfte en bevisbyrde, hvis der for eksempel ikke er vidner, video-overvågning eller andre spor.Har man været udsat for en krænkelse, så anmeld det hurtigst muligt,« opfordrer Michael Kjeldgaard.

I Sverige er antallet af sager eksploderet. Ifølge Sveriges Radio har svensk politi i år modtaget 111 anmeldelser - alene fra svenske musikfestivaler. Året før var antallet 10.

Ifølge ekspert i strafferet Lars Bo Langsted kan det være vanskeligt at opklare sager om blufærdighedskrænkelse i nattelivet og på festivaler.

»Hvis det foregår et sted, hvor der er mange mennesker, kan det være svært for offeret at udpege gerningsmanden. Hvis det tilmed foregår meget hurtigt og et sted med svag belysning, bliver det yderligere svært at løfte bevisbyrden,« siger Lars Bo Langsted, juraprofessor på Aalborg Universitet.

Problemet med udlændinge, der gruppekrænker kvinder kom i de internationale mediers søgelys, da et stort antal kvinder i den tyske by Köln klagede over masseovergreb nytårsaften nær byens banegård.

Tysk politi modtog mere end 1.100 anmeldelser, hvoraf de 480 drejede sig om seksuelle krænkelser. Anmeldelserne drejede sig om alt fra chikane til voldtægt.

73 personer har været anholdt i sagen, men foreløbig er kun to blevet dømt, mens en tredje er blevet frikendt.