Det har været nogle travle dage for Henning Haack. Han er ansvarlig for den danske meteoritsamling, som søndag blev en meteorit rigere.

»Jeg har sådan set ligget vandret i luften. Det er gået over stok og sten, men der er også kommet noget spændende ud af det, så det er godt,« siger Henning Haack, der er lektor ved Statens Naturhistoriske Museum. I snit finder man én meteorit pr. århundrede, men på syv år er der nu fundet to meteoritter på dansk jord. I 2009 blev en meteorit fundet ved Maribo på Lolland, og i weekenden blev opdagelsen gjort i Ejby ved Glostrup på Sjælland.

Almindelig meteorit

»Jeg har været her i 15 år, og nu har vi fået to i kassen. Det er jo helt uhørt, og selvfølgelig er det fantastisk, når vi finder en meteorit på dansk jord,« siger Henning Haack.

Kan du sige lidt om den meteorit, der blev fundet ved Ejby?

»Det er en almindelig kondrit. Den mest almindelige type meteorit, der falder her på jorden. Den består af noget af det materiale, der kredsede omkring solen for 4,5 mia. år siden, som senere skulle klumpe sig sammen og blive til jorden. Den indeholder alt, hvad der skal bruges til at lave jorden.«

Hvad fortæller den os?

»De her sten er 50 mio. år ældre end jorden, så den kan fortælle noget om den periode, der gik forud for, at jorden blev dannet - den helt tidlige udvikling af solsystemet.«

Hvor meget får man for at finde sådan en?

»Finderen af Maribo-meteoritten fik 200.000 kr. Det er vi slet ikke i nærheden af. Det er meget mindre. Det er ikke noget, der sikrer alderdommen for finderen her. Men der skal da nok være en klat penge, som man kan få noget godt ud af.«

Meteoritten, der blev fundet i Ejby er i tre stykker og vejer i alt 56 gram.