Næsten dobbelt så mange udenlandske studerende fik sidste år SU i Danmark sammenlignet med 2011. Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen siger, at det er en god forretning at tiltrække internationale studerende.

Siden 2011 er udenlandske studerende på dansk SU steget med næsten 50 procent fra 20.800 i 2011 til 30.221 sidste år, skriver metroxpress.

»Den danske støtte er meget fordelagtig, men jeg har aldrig hørt nogen forsøge at lokke studerende hertil med SUen. Det foregår nok via »word of mouth«,« siger Niels Egelund, formand for rektorkollegiet for Danske Erhvervsakademier.

Den danske uddannelsesstøtte på op til 5.903 kroner om måneden er verdens højeste – mange lande giver ikke en krone. Norge og Sverige giver kun omkring det halve i støtte.

I februar 2013 slog en EU-dom fast, at en studerende med 10 timers studiearbejde i Danmark om ugen kan få fuld dansk SU.

Siden er antallet af studerende på ordningen mangedoblet. Især er der kommet mange flere bulgarere, litauere og rumænere på ordningen.

I alt var der i 2011 341 EU-borgere på ordningen – det tal steg til 4.647 i 2014. Det svarer til en mere end 13-dobling.

»Vi er alvorligt bange for, at man har sprunget rammen på 200 millioner for, hvad man må bruge på udenlandske studerendes SU. Og så bliver regeringen nødt til at spare på de danske studerende,« siger DFs uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl (DF), der kræver en redegørelse fra ministeren.

Har udenlandske studerende læst i Danmark og vil læse videre i hjemlandet, kan de få dansk SU med hjem, hvis de opfylder en række krav. Det var der 211, der gjorde i 2013.

Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R) kalder det »ret og rimeligt«.

»Det er en god forretning for Danmark at tiltrække internationale studerende – også, hvis de modtager SU. Det afgørende er naturligvis, at det lykkes at fastholde de internationale studerende, så de bliver og arbejder i Danmark,« skriver hun til metroxpress.