Staten har svært ved at få ingeniørerne til at følge med i forbindelse med udflytningen af statslige arbejdspladser. Det vil føre til sagspukler, kvalitetstab og rekrutteringsproblemer, lyder advarslen fra ingeniørerne.

Regeringens udflytning af statslige arbejdspladser koster viden og indsigt, og den skævvrider det lokale arbejdsmarked.

Så klar er meldingen fra Ingeniørforeningen IDA, der kan konstatere, at kun ganske få medlemmer vælger at flytte til provinsen i forbindelse med regeringens store udflytning af arbejdsplader fra hovedstaden.

I en rundspørge svarer 263 flytningsramte IDA-medlemmer. Af dem angiver blot fem ingeniører, at de har tænkt sig at rykke teltpælene op for sammen med familien at følge med arbejdspladsen til provinsen.

Dertil kommer, at over halvdelen af de adspurgte ingeniører på ingen måde vil følge med til provinsen, ligesom op mod hver femte i første omgang kun vil pendle til de nye arbejdspladser.

Ifølge formanden for de offentligt ansatte i IDA, Thomas Damkjær Petersen, har de udflytningsramte ingeniører typisk ti års anciennitet. Derfor er det »et stort videnstab og ærgerligt for samfundet og staten«, at så få vil flytte med.

»Det vil tage en årrække, før man er tilbage på det niveau, man var på tidligere. Der vil komme et fald i kvaliteten af det arbejde, man udfører, projekter vil blive udskudt, og sagsbehandlingen blive længere. Eller man vil blive nødt til at købe sig til dyr viden fra konsulenter,« siger Thomas Damkjær Petersen.

Få ledige ingeniører uden for København

Dertil kommer, at den lave ledighed blandt ingeniører betyder, at det kan blive mere end svært for de udflyttede institutioner og styrelser at få ansat nye ingeniører lokalt.

Ifølge Thomas Damkjær Petersen er der i en kommune som Esbjerg kun i omegnen af 30 ledige med ingeniørmæssig eller naturvidenskabelig baggrund. Blandt andet Færdselsstyrelsen og Erhvervsstyrelsen skal flytte medarbejdere til Esbjerg Kommune.

»Det er i forvejen svært for virksomhederne at finde arbejdskraft, og det bliver ikke lettere, når de statslige arbejdspladser skal ud og lede efter lokal arbejdskraft,« forklarer formanden for de 11.000 offentligt ansatte medlemmer af IDA.

Thomas Damkjær Petersen frygter, at mange af de ingeniører, der vil pendle, ender med at forlade det offentlige.

»De er klart i en situation, hvor de vil overveje det,« vurderer han.

DJØF opfordrer til at indgå lokale aftaler

I de offentligt ansatte jurister og økonomers fagforbund er vurderingen den samme. DJØF Offentlig foretog i efteråret en undersøgelse blandt sine udflytningsramte medlemmer. Den viste, at 54 procent ikke forventer at blive i jobbet, og at 30 procent vil pendle, indtil de finder et andet job. Kun tre procent svarede, at de regner med at flytte med jobbet til provinsen.

Sara Vergo, formand for DJØF Offentlig siger:

»På kort sigt vil der være et videnstab og nogle sagsbehandlingstider, der bliver forlænget. Det kan ikke undgås, når man skifter halvdelen – måske 80 procent – af medarbejderne ud. Og det vil stå på de næste to til tre år. På længere sigt vil de negative konsekvenser forsvinde, for så vil man formentlig have opbygget kompetencerne på ny.«

DJØF opfordrer styrelserne til at indgå aftaler, som kan lokke flere af de erfarne medarbejder med – måske bare for en periode. Det kan være tilbud om at kunne arbejde hjemme nogle dage, en tre- eller firedagesuge, mulighed for at arbejde i toget, mens man pendler, bonusser eller tilbud om forfremmelse.

»Nogle af de ansatte, som er veletablerede familiemæssigt, skal have virkeligt gode argumenter for at flytte med, mens nogle af de unge eller dem, hvor børnene er flyttet hjemmefra, kan overtales til at være mere mobile,« siger Sara Vergo.

»Overdramatiser ikke tabet«

Formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, advarer mod at overdrive videnstabet og henviser til tal, som rådet har fra Moderniseringsstyrelsen. De viser, at der i nogle af styrelserne i forvejen er en meget stor udskiftning af medarbejdere. Visse steder på 20-25 procent om året.

»Man skal ikke overdramatisere tabet af produktion og viden ved udflytning. I nogle styrelser er der i forvejen en ganske høj personaleomsætning, og heldigvis har det vist sig, at der er mange kvalificerede ansøgere til de stillinger, der har været slået op,« siger han.

Erhvervs- og vækstminister, Troels Lund Poulsen (V), understreger, at regeringen »ikke har lalgt skjul på, at der vil være et umiddelbart videnstab«.

»Men det afhænger af den konkrete institution, hvor mange der flytter med, og hvilke kompetencer som er til rådighed der, hvor institutionen flytter hen,« siger ministeren.

Troels Lund Poulsen understreger, at udflytningen er nødvendig »for at afspejle, at statslige institutioner kan ligge andre steder i Danmark end i København K«.

Hvad siger du til meldingen om, at udflytningen kan betyde, at der bliver endnu større konkurrence om for eksempel ingeniører?

»Vi ved, at man i store dele af Jylland er villig til at pendle. Jeg frygter derfor ikke en kannibalisering i landdistrikterne. Og så er det jo også sådan, at langt de fleste arbejdspladser bliver udflyttet til større bysamfund,« siger ministeren:

»Det her giver mulighed for, at nogle af dem, der bliver uddannet i det jyske, kan blive og finde attraktive job i statslige styrelser, i stedet for at de som i dag er nødt til at flytte til hovedstaden.«