Efter at den dansk-bahrainske aktivist Abdulhadi Al-Khawaja har genoptaget sin sultestrejke i fængslet, og hans datter Maryam Al-Khawaja er blevet fængslet ved sin ankomst til Bahrain, er Udenrigsministeriet klar med hjælp.

Sagen om den dansk-bahrainske familie Al-Khawaja er blusset op igen, og Udenrigsministeriet er klar til at hjælpe.

Tidligere på ugen kom det frem, at aktivisten Abdulhadi Al-Khawaja, der sidder fængslet i Bahrain, har genoptaget sin sultestrejke, og lørdag blev hans datter, menneskerettighedsforkæmperen Maryam Al-Khawaja, anholdt, da hun ankom til Bahrain for at besøge sin far.

Da de begge er danske statsborgere, sender Udenrigsministeriet - forhåbentlig allerede mandag - en medarbejder af sted til Bahrain, fortæller kontorchef i Udenrigsministeriets Borgerservice Ole Egberg Mikkelsen.

»Vi har ingen ambassade i Bahrain, så derfor er det ambassaden i Riyadh i nabolandet Saudi-Arabien, der forestår det, man kalder konsulær bistand. Vi har gjort klar til, at en konsul fra ambassaden kan rejse til Bahrain. Det er i første omgang et spørgsmål om telefonisk kontakt både med familien og med den advokat, som bistår, og så selvfølgelig med de bahrainske myndigheder,« siger han.

Ole Egberg Mikkelsen forventer, at de nødvendige tilladelser er på plads, så medarbejderen kan sendes af sted i løbet af mandagen.

Abdulhadi Al-Khawaja har boet 12 år i Danmark, men i 2011 blev han ved en militærdomstol idømt en langvarig fængselsdom for sin rolle i demonstrationer for frihed og rettigheder til Bahrains befolkning under Det Arabiske Forår. I fængslet er han blevet udsat for systematisk tortur og har tidligere sultestrejket i 110 dage. Han genoptog sultestrejken tirsdag.

Samtidig er Maryam Al-Khawaja blevet fængslet. Ole Egberg Mikkelsen ved ikke, hvorfor hun i første omgang blev tilbageholdt i lufthavnen i Bahrain, da hun ankom lørdag, men Udenrigsministeriets Borgerservice er blevet oplyst om sigtelsen mod hende:

»Det, vi ved på nuværende tidspunkt, er, at hun er sigtet for vold mod den politikvinde, som anholdt hende i lufthavnen. Vi ved ikke mere, og det er blandt andet derfor, vi sender en medarbejder af sted. Vi skal finde ud af, præcis hvad sigtelsen går ud på,« forklarer Ole Egberg Mikkelsen.

Han fortæller samtidig, at Udenrigsministeriet ser med stor alvor på sagen.

»Vi bistår jo altid, når danske statsborgere bliver anholdt i udlandet. Uanset omstændighederne er det altid meget indgribende og meget belastende. Vi ser selvfølgelig med bekymring på den situation, som faren, Abdulhadi Al-Khawaja, er i, og det er blandt andet det, der er årsagen til, at vi sender en medarbejder af sted,« siger kontorchefen.

Maryam Al-Khawaja er fungerende formand for menneskerettighedsorganisationen Bahrain Center for Human Rights (BCHR), og efter sin tilbageholdelse lørdag skrev hun følgende i en SMS til BCHR:

»På grund af dette har jeg valgt at iværksætte en sultestrejke, hvor jeg kun indtager vand, og jeg nægter at forlade Bahrains lufthavn. Jeg vil fortsætte sultestrejken, indtil jeg får lov til at se min far.«

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) skrev på sin Twitter-profil søndag, at han har diskuteret sagen med sine europæiske kolleger.

»Der må findes en løsning i Al-Khawaja-sagen. Jeg har taget problemet op med relevante EU-udenrigsministre. Danmark yder nu konsulær bistand til Maryam Al-Khawaja,« lød det fra den danske udenrigsminister.