KØB PLUS!

Tvunget til at lade drenge lege med dukker i jule-katalogerne

Spot forskellen: Hvilket katalog er fra det kønsneutrale Sverige og hvilket er fra Danmark?

Legetøjsgiganten bag Fætter BR og Toys R Us er hoppet med på den kønsneutrale bølge - i hvert fald i Sverige. I danske julekataloger er det forsat drengene, der leger med biler, og pigerne der ordner hår.

De er nærmest identiske - de svenske og danske udgaver af julekataloget fra Toys R Us og Ønskebogen fra Fætter BR. Kun sproget og priserne er ændret. Legetøjet er det samme, layoutet det samme og billederne de samme. Eller - ikke helt. For hvor det i den danske udgave er en mørkhåret pige, der leger med frisørsættet, har en lyshåret dreng overtaget frisørsaksen i den svenske udgave. Til gengæld har en lyshåret pige så fået lov til at lege med ved parkeringshuset i den svenske udgave.  

Forvirret? Forklaringen er, at den svenske kønsdebat har fået legetøjsgiganten Top Toy, der står bag Fætter BR og Toys R Us, til at ændre rollefordelingen i julekataloget.

- De senere år er den svenske kønsdebat vokset så kraftigt, at vi har været nødt til at justere, siger Jan Nyberg, der er salgsdirektør hos Top Toy, til det svenske nyhedsbureau TT ifølge dn.se.

De senere år har reklameombudsmanden i Sverige beskyldt kæden for at lave kønsdiskriminerende reklamer for eksempel i forbindelse med tv-reklamer hvor speakeren siger "biler til drengene og prinsesser til pigerne".

- Vi har modtaget undervisning og vejledning fra deres side. Så derfor har vi lavet julekatalogerne anderledes i år. Med den nye måde at tænke køn på er der ikke længere noget, der er rigtigt eller forkert. Det er ikke drengeting og pigeting men legetøj til alle børn, siger Jan Nyberg.

Trods de ellers identiske kataloger har den kønsneutrale holdning ikke ramt de danske udgaver. Så i Fætter BRs danske "Ønskebogen" er det forsat drengene, der leger med skydespil og i det danske Toys R us katalog pigerne, der leger med dukker og "Hello Kitty".

Helt kønsneutralt er de svenske udgaver da heller ikke, når man bladrer om til siderne med  udklædningstøj. Her får pigerne endnu lov til at trække i Askepots og Snehvides kjoler, mens det til gengæld ikke afsløres, hvilket køn, der gemmer sig bag Batman og Darth Vader-masken.

Sammenlign det danske Toy R Us Julekatalog med det svenske Toy R Us Julekatalog.

Sammenlign den danske udgave af Fætter BRs "Ønskebogen" med den svenske udgave Fætter BR "Önskeboken".

HVAD MENER DU: SKAL VI GØRE SOM I SVERIGE ELLER HOLDE FAST I AT DRENGE OG PIGER ER FORSKELLIGE. DELTAG I DEBATTEN NEDENFOR.

Din kommentar

Kommentarer

Det er 100 måder at være menneske på

Skrevet af Kamilla, Onsdag den 12. november 2014, 11:34

Jeg kan ikke se problemet i den "kønsneutrale" udgave af svenskernes legetøjskatalog - hvorfor skal vi lære vores drenge at det kun er biler og actionmen de må lege med, når der i virkeligheden er hundredevis af andet at lege med - omvendt med pigerne?
Børn er børn, lad dem lege med det de har lyst til, og lad være med at prøve at snævre dem ind på bestemt legetøj, for dét er fandme manipulation

Sådan som folk er...

Skrevet af Anonym, Tirsdag den 11. november 2014, 10:01

Jeg voksede op med drenge leger med biler og piger med dukker i legetøjskataloget.
Jeg kan godt se, at alle dem, der råber så højt - over en reklame - må have været nogen af dem, der er blevet præget af - at drengene ikke legede med dukker i kataloget.
Jeg håber, at I går ud og køber en stor flot lyserød barnevogn til jeres drenge - de bliver sikkert glade for den - og hvis ikke - så kan i måske selv tage en tur i den !

Godt initiativ.

Skrevet af Nanna, Mandag den 3. december 2012, 11:15

Hvor er det fint! Legetøj skal være til børn, og ikke enten drenge eller piger.

FANTASTISK!

Skrevet af Tina Sakura Bestle, Tirsdag den 27. november 2012, 09:38

Det gør mig så glad, at der er kommet sådan et katalog i Sverige.

På den måde KAN børnene jo vælge selv.
PRÆCIS det som alle der er kritiske overfor tiltaget ønsker sig her i kommentarsporet.

Glæder mig til at det bliver sådan i Danmark også. For det gør det.

Nissen

Skrevet af Søren Mortensen, Mandag den 26. november 2012, 16:46

Da jeg var lille, legede jeg med nisser til jul. Om de nu var hanner eller hunner, husker jeg ikke; de var simpelthen nisser.
Jo, der var vist nok alligevel noget med hun-nisser og han-nisser og over-nisser og under-nisser, gammel-nisser og ung-nisser, friske nisser og sure nisser.
Men ikke én eneste iditotisk nisse i form af en voksen, der blandede sig i mine fantasier.
Jeg lod nisser være nisser in spe og rejste troløst afsted på barndommens naive fuldkommenhedsfølelse, mens jeg langsomt formede min egen indre virkelighed og i sidste ende lærte, hvilken nisse jeg selv var blevet til.
Nissen og Co.

Køn historie

Skrevet af Søren Mortensen, Søndag den 25. november 2012, 17:45

Hvordan hulen er den gode og rimelige ligestilingskamp endt i en stupid fordrejning og manipuleret undertrykkelse af det maskuline?
Hvis kønnenes differentierede adfærdsnormer er kulturbetinget, hvorfor er de absurde forsøg på ensidig kønsudligning det så ikke?

Sverige (og Norge) er smukke lande, men det synes mig, at naturskønheden falmer i en forkvaklet, forvirret og magtfikseret civilisations tjeneste.
"Han" og "Hun"er indtil videre normen. Vi kan så diskutere om en mere guddommelig og perfekt verden er kønsneutral. Her må religiøs fanatisme nok tage over. Men det har den måske allerede og på underfundig vis gjort?

HALLLOOOOOOO

Skrevet af LARS, Søndag den 25. november 2012, 15:18

Der findes altså også drenge der leger med dukker, hvad galt er der i det????

Heja Sweden

Skrevet af Lisa, Søndag den 25. november 2012, 13:22

I Sverige kan kvinder blive professorer, i DK bliver kvindelige læger hjemmegående husmøddre -what a difference!!!

Heja Sverige
fra Sverige fan

der er da

Skrevet af morten hvam , Søndag den 25. november 2012, 13:19

nogen der er lidt sexforstyret ,bliv dog voksen og lad barnet vælge selv .

Det gør ingen forskel

Skrevet af Charlotte, Søndag den 25. november 2012, 12:27

Jeg synes det er helt ok hvis reklamerne lader både drenge og piger lege med alt legetøjet, i sidste ende er det børnene selv der vælger at lege med det de synes er interessant. Og meget ofte vælger pigerne dukkerne og drengene bilerne, at dømme efter mine børn, selvom de har adgang til det hele. Det er svært at sige hvor meget der er kønsbestemt og hvormeget der er påvirkning, men det er vist anerkendt viden at det er vigtigt for piger at lege med dukker i en tidlig alder for at øve sig i den omsorg, der kræves for at passe på et lille barn, hvis de skulle blive mødre engang.

Mærkværdigt

Skrevet af Frk. Henriksen, Søndag den 25. november 2012, 12:26

Det er tosset som den kønsdebat er løbet helt af sporet på den anden side at Øresund. At de vil gøre børn til intetkøn og på den måde, forsøge at fjerne en del af deres naturlige identitet er tåbeligt. Jeg går helt ind for, at børn skal have lov at være børn og lege med hvad de vil. Min datter på 15 mdr elsker at lege med biler, men hun elsker også sin bamse med lyserød sløjfe - lad børnene være børn og lad være med at tving dem ud i en fuldstændig kønsløs hverdag, der sikkert forvirrer mere end den gavner.
Og så vil jeg altså godt lige understrege, at det bestemt ikke er alle pædagoger der støtter den kønsløse tankegang ;) - jeg er da heldigvis ikke stødt på andet i jobbet, end min egen holdning om, at legetøjet i institutionen er til alle :)

Mærkværdigt

Skrevet af Frk. Henriksen, Søndag den 25. november 2012, 12:26

Det er tosset som den kønsdebat er løbet helt af sporet på den anden side at Øresund. At de vil gøre børn til intetkøn og på den måde, forsøge at fjerne en del af deres naturlige identitet er tåbeligt. Jeg går helt ind for, at børn skal have lov at være børn og lege med hvad de vil. Min datter på 15 mdr elsker at lege med biler, men hun elsker også sin bamse med lyserød sløjfe - lad børnene være børn og lad være med at tving dem ud i en fuldstændig kønsløs hverdag, der sikkert forvirrer mere end den gavner.
Og så vil jeg altså godt lige understrege, at det bestemt ikke er alle pædagoger der støtter den kønsløse tankegang ;) - jeg er da heldigvis ikke stødt på andet i jobbet, end min egen holdning om, at legetøjet i institutionen er til alle :)

Så lad da være

Skrevet af Heidi, Søndag den 25. november 2012, 11:20

Det er da helt hen i vejret! Lad nu bare drenge være drenge og piger være piger. Det håber jeg af hele mit hjerte ikke bliver et krav i Danmark. I Sverige er der børnehaver hvor børnene ikke må kalde hinanden hun og han, men bliver pålagt at bruge ordet "hen".
Så lad da være!

Perverse svenskere

Skrevet af Mogens, Søndag den 25. november 2012, 11:11

"Vi har modtaget undervisning og vejledning fra deres side."

Denne sætning fortæller alt man behøver at vide. Afstumpet fascister har altid ment at det at være uenig bør være en forbrydelse.

Rablende galt.

Skrevet af Benda, Søndag den 25. november 2012, 11:00

Det kan kun være en afsmitning af de rabigale radikale ideer.

Lad dog børnene selv bestemme hvad de har lyst til at lege med.

Hvad sker der i vores samfund efterhånden - gode gamle værdier bliver vendt på hovedet - og til gavn for hvem?

Det er for dumt

Skrevet af jan, Søndag den 25. november 2012, 09:43

Det er for dumt at Top Toy ligger under for hvad politikerne, pædagoger og andre meningers danner synes er rigtigt. det må da altid være forældrene der ved hvad der er bedst for deres børn

Absurd

Skrevet af Poul, Søndag den 25. november 2012, 09:21

Hvad er det dog for noget? Lad dog piger være piger og drenge være drenge. Hvorfor skal børnene tvinges ind i et helt forkert og absurd kønsmønster.

Nu må de stoppe

Skrevet af Wolf, Søndag den 25. november 2012, 08:07

Kan se at svenskerne skal til danmark for at købe dukken, svensk kr 549 omregnet til dansk så er det 475kr
Hvor den danske koster 449kr

Og det køns neutrale pjat skal de ikke komme med her, drenge skal være drenge og piger skal være piger.
Drenge kan godt lege med dukker uden problem men man skal ikke tvinge dem til det.

Det ligger ikke for en dreng

Skrevet af Kira Jonsen, Søndag den 25. november 2012, 06:17

Illustrerer meget fint, at drenge ikke er født til at give en baby sutteflaske.
Han hælder jo mælken ind i øret på ungen, og der ved selv helt små piger, at den ikke skal hen.

Prisforskel

Skrevet af YupE, Søndag den 25. november 2012, 06:02

Man skal blot se på prisforskellen for at se hvilken reklame der er fra Danmark.

Typisk

Skrevet af Den sure, Søndag den 25. november 2012, 03:41

Svensk logik...

Lege med dukker

Skrevet af Peter Hansen, Lørdag den 24. november 2012, 23:59

Min dreng er 14mdr. Jeg håber fandme ikke han begynder at lege med dukker, hallo, der ER altså en forskel, vi formerer os ikke enkønnet ligesom amøberne! Det var da heller ikke godt hvis vi gjorde?!

ha ha

Skrevet af stiig, Lørdag den 24. november 2012, 23:49

de er godt nok mere syge i bolden, de svenskere, ikke blot er de ved at skifte den oprindelige befolkning ud, de er også ved at gøre befolkningen til intetkøn.
riv venligst øresundsbroen ned.

Sveriges nye kønsneutralitet er vanvittig

Skrevet af Heidi, Lørdag den 24. november 2012, 23:37

Jeg synes det er gåe helt over gevind derovre på den anden side af sundet.

Det er vist ikke kun reklamebrancen, der er ramt derovre. Som jeg har forstået det, skal man nu også skrive noget i retning af 'hon' i stedet for hun og han, fordi det åbenbart kan være diskriminerende ikke at gøre det.

Helt ærligt - jeg vil gerne have lov til at beholde den del af min identitet, der er baseret på, at jeg er kvinde. Det betyder dog ikke, at jeg ikke kan lave opgaver, der traditionelt har været 'mande-opgaver'.

Det er en totalt misforstået debat, der er kørt helt af sporet. Lad os håbe at vores kære svenske brødre og søstre snart finder tilbage på rette vej igen. :)

Respekt for vore genetiske anlæg

Skrevet af Annalise, Lørdag den 24. november 2012, 23:23

Vi må sandelig håbe, at det kun er i det rablende skøre Sverige, at den slags reklamer finder adgang til markedet.

Fornægtes menneskets genetiske anlæg, som hver enkelt af os bærer i os helt fra urtiden, så rokkes der på stærkt foruroligende vis på menneskets evne til at bestå som de individer, vi er skabt til at være, og menneskets eksistens er truet.

Det er galt nok allerede, sådan som piger og drenge ensrettes i dagens diverse institutioner for børn/unge.

Lad nu piger og drenge lege som de selv har lyst - de ved bedst, hvad deres genetiske anlæg fortæller dem, uden voksnes ukloge påvirkning. Giv det enkelte barn respekt.

Hvad skar der?

Skrevet af Neutral, Lørdag den 24. november 2012, 23:11

Syntes forældrene skal lade drenge lege med dukker og piger med biler, hvis de vil det. Men at de viser det på den måde i blade er lidt for meget.

Sverige er et sygt land......

Skrevet af Peter Jensen, Lørdag den 24. november 2012, 22:40

Rystende, rystende, rystende !!!!!!!!

Hvad skal det til for??

Skrevet af Pedersen, Lørdag den 24. november 2012, 21:47

Nu bestemmer "de kloge",- i dette tilfælde i Sverige,- at alt det naturlige er Unaturligt!
INGEN,- hverken ensrettede pædagoger eller andre åhh så velmenende tåber, skal bestemme hvad små drenge og piger skal lege med,- det skal de selv finde ud af,- det kan de meget bedre selv,uden indblanding!
Hvis drenge en overgang har lyst til at lege med dukker,- så lad dem,-men INGEN tvang-eller frivillig tvang!

lad dog ungerne lege med hvad de vil

Skrevet af Dennis Sørensen, Lørdag den 24. november 2012, 21:43

Er det ikke et eller andet sted fuldstændig ligegyldigt hvad ungerne leger med. Jeg har tvillingedrenge på 2½ år. Den ene er en rigtig bulderbasse som elsker at lave ballade, lege med biler og lege voldsomme lege, men samtidig elsker han at rende rundt med sin dukke og sover med den om natten osv. Han rummer utrolig meget empati overfor andre mennesker og børn, hvor hans tvillingebror kun gider lege med biler og har nok i sig selv........ Lad dog ungerne lege med hvad de vil, det ene er sku ikke bedre end det andet.....

mandemodeler i kjole

Skrevet af KP, Lørdag den 24. november 2012, 21:08

de er ligeglade. Og de kan bedre lide ordet hen end tomboy = fint

Sverige vil altid være fuld af pacifister. Det må vi udvise respekt for. Når man bor på sådan en lille ø så opstår der indavl.