Den 7. november blænder TV 2 op for programserien 'Lykken er en asiatisk kone', men allerede før premieren er programmet havnet i en shitstorm på Facebook.

'Ved I hvad lykken ikke er? Lykken er ikke at skulle lægge øre til præcis de fordomme, I stiller op i jeres programbeskrivelse,' skriver Aphinya Jatuparisakul i et længere indlæg på TV 2's Facebook-side, som nu nyder stor opbaknig fra mange af sitets brugere.

Det, der har fået kvinden med de thailandske rødder til tasterne, er TV 2's egen beskrivelse af 'Lykken er en asiatisk kone', som over fire afsnit følger kærlighedslivet hos en gruppe danske mænd og asiatiske kvinder.

'Mange danske mænd oplever, at de danske kvinder er for stærke, selvstændige og kritiske. De har svært ved at leve op til dem og deres krav. Derfor finder flere mænd løsningen i en anderledes kærlighedshistorie. De søger lykken med asiatiske kvinder, som værdsætter den danske mand og hylder de gamle dyder og kønsroller,' skriver TV 2 blandt andet om den nye programserie, som er produceret af Bermuda for tv-stationen.

'Forkvaklet syn på asiatiske kvinder'

Men det er en beskrivelse, som ifølge Aphinya Jatuparisakul bidrager til stereotypen af asiatiske kvinder som værende underdanige og uselvstændige 'købekoner'.

'Her har vi på den ene side den moderne, selvstændige danske kvinde og på den anden side den føjelige asiatiske kvinde, der ikke kræver så meget. Så snart der er tale om asiatiske kvinder er det åbenbart okay at beskrive dem som villige og agensløse. Det er et forkvaklet syn på asiatiske kvinder som uselvstændige, hjælpeløse stakler, der har brug for at blive reddet af en dansk mand, eller som er underkuet af en dansk mand, der ikke kan håndtere en moderne, dansk kvinde. I tager med den beskrivelse selvbestemmelsen fra samtlige asiatiske kvinder,' skriver Aphinya Jatuparisakul.

Kristian og Thanapit siger ja til hinanden på Silkeborg Rådhus i TV 2's nye programserie 'Lykken er en asiatisk kone'.
Kristian og Thanapit siger ja til hinanden på Silkeborg Rådhus i TV 2's nye programserie 'Lykken er en asiatisk kone'. Foto: Bermuda / TV 2
Vis mere

Hendes mor blev i sin tid gift med en dansk mand, og som femårig flyttede Aphinya Jatuparisakul fra Thailand til Danmark efter at være blevet familiesammenført med moren og hendes nye mand. Aphinya Jatuparisakuls eget billede af, hvad der får asiatiske kvinder til at flytte om på den anden side af jorden i jagten på kærligheden, er det stik modsatte af, hvad der efter hendes mening kommer til udtryk i TV 2's programbeskrivelse.

'Asiatiske kvinder, der kommer til Danmark som ægteskabsmigranter, griber en chance for at få et bedre liv. De tager ejerskab over deres fremtid. Hvis det ikke er stærkt og selvstændigt, så ved jeg ikke, hvad der er,' skriver hun på Facebook.

'Himmelråbende idiotisk'

I sit afslutningsprojekt på Københavns Film og Fotoskole tog hun en række billeder af thailandske ægteskabsmigranter i et forsøg på at komme overens med det at være datter af en, som her i Danmark mødes med netop de fordomme, som efter Aphinya Jatuparisakuls mening driver ned ad TV 2's programbeskrivelse.  

'Jeg havde virkelig forventet, at I som public service kanal der skal servicere en bred og sammensat dansk befolkning, vidste bedre end blot at reproducere skadelige stereotyper som rammer mange i landet. Men så igen, ingen af jer kunne åbenbart se det himmelråbende idiotiske i at modstille den ‘moderne danske kvinde’ med stereotypen vi alle kender, nemlig den underdanige og uselvstændige købekone der kun har een ting at tilbyde, nemlig sit underliv,' skriver hun på TV 2's Facebook-side.

Kurt kommer på en blind-date med filippinske Flora, arrangeret af vennen Ole og hans filippinske kone Lilian, i 'Lykken er en asiatisk kone' på TV 2.
Kurt kommer på en blind-date med filippinske Flora, arrangeret af vennen Ole og hans filippinske kone Lilian, i 'Lykken er en asiatisk kone' på TV 2. Foto: TV 2
Vis mere

Og Aphinya Jatuparisakul er bestemt ikke den eneste, som finder TV 2's programbeskrivelse dybt kritisabel. Adskillige brugere roser hende for indlægget, mens TV 2 bliver skudt i skoende at være 'racistisk', 'sexistisk' og 'kvalmende'. Flere brugere påpeger desuden, at tv-kanalen med programbeskrivelsen også nedgør danske mænd.

'Sexistisk'

Her er blot et par af de vrede kommentarer, TV 2 har modtaget på Facebook.

('Dikotomi' betyder at opdele noget så sort/hvidt, at de to dele efterfølgende fremstår som hinandens modsætninger, red.)

('Misogyni' er had, fordomme eller modvilje mod kvinder eller piger, red.)

Vil ændre programbeskrivelsen

BT har kontaktet TV 2 for at få et svar på Aphinya Jatuparisakul og de mange andre brugeres hårde kritik. TV 2 henviste til det svar, som 'Lykken er en asiatisk kone's redaktør Stine Ravn har givet Aphinya Jatuparisakul på Facebook.

'Vi har på TV 2 ikke noget ønske om at ’reproducere skadelige stereotyper’, som du skriver. Vi har derimod ønsket at tegne et nært og nuanceret portræt af nogle danske mænd og asiatiske kvinder, der netop oplever de fordomme, du beskriver, og modbeviser dem i programmet, hvor man netop ser både ligeværdige, kærlighedsfyldte og respektfulde forhold,' skriver Stine Ravn.

Hun beklager, at programteksten 'har skabt forvirring' og lover at få den ændret. Det blev den onsdag aften, hvor TV 2 indsatte passagen 'som de mener' i den del af programbeskrivelsen, som Aphinya Jatuparisakul fandt særlig stødende. Nu lyder formuleringen i programomtalen således:

'Derfor finder flere mænd løsningen i en anderledes kærlighedshistorie. De søger lykken med asiatiske kvinder, som de mener, værdsætter den danske mand og hylder de gamle dyder og kønsroller.'

'Lykken er en asiatisk kone' får premiere på TV 2 mandag den 7. november klokken 20.50. Der er i alt fire programmer i serien.

Du kan læse hele Aphinya Jatuparisakuls kritik herunder.

Herunder kan du læse 'Lykken er en asiatisk kone's redaktør Stine Ravns svar på kritikken.