»Gå ikke i panik«.

Det er det altoverskyggende råd, når snakken falder på de såkaldte revlehuller i det danske farvand.

Fænomenet kostede sidste uge en tysk turist livet, da et revlehul i Vesterhavet trak en mand til søs. Og nu advarer TrygFonden Kystsikring igen mod de farlige forhold.

Sagen er nemlig den, at der i den kommende uge er stor risiko for kraftig vestenvind, og det er netop sådanne vejrforhold, der kan skabe revlehullerne ved de danske strande.

Et revlehul er en fordybning i sandet, hvor der så er en særdeles kraftig strøm, og det kan overraske de fleste:

»Man går på en revle, der er en forhøjning, og så pludselig træder man måske 20-30 cm ned i et revlehul og mister balancen. Strømmen skubber dig væk fra strandkanten, og så går folk ofte i panik, men det er det sidste, man må gøre,« siger Anders Myrhøj, der er chef for drift og sekretariat i TrygFonden Kystlivredning, til BT.

Mange tror, at man bliver suget ned af et revlehul, men det er ikke tilfældet. Det er 'blot' en fordybning, men fordi der også er en kraftig strøm, kan det bidrage til den paniske følelse:

»Man bliver panisk og forsøger at kæmpe imod strømmen, og så bliver det bare en udmattelseskamp, som havet vinder,« siger Anders Myrhøj.

I stedet skal man forsøge at undslippe strømmen:

»Man skal hverken svømme mod eller med strømmen, men til siden. Hvis man svømmer til en af siderne parallelt med stranden, kan man komme fri af den hårde strøm, og når man kommer fri af den, skal man svømme ind mod land« siger han.

På grafikken nedenfor er det yderligere illustreret, hvordan man skal gebærde sig, hvis man havner i et revlehul.

Foto: TrygFonden Kystsikring
Vis mere

I en pressemeddelelse skriver TrygFonden Kystsikring, at man kan kende et revlehul ved at: 'Der er mindre bølgebrydning end på revlerne dvs. mindre hvidt skum. Man kan eventuelt også se en udadgående strøm af vand og skum i overfladen'.

I 2016 var de danske livreddere involverede i ikke mindre end 40.712 oplysende indsatser, hvor livredderne har snakket med badegæster om de lokale forhold på stranden, de fem baderåd og hvad man skal være opmærksom på i vandet.

13 gange var de involverede i livreddende aktioner, hvor det vurderes, at en eller flere personer var i livsfare.