Selv om briterne har opgraderet trusselsniveauet, får det ikke PET til at gøre det samme i Danmark. Men tjenesten følger situationen i Storbritannien.

Fredag har de britiske myndigheder ændret trusselvurderingen for landet, hvor et terrorangreb betragtes som »højst sandsynligt«.

Herhjemme har Politiets Efterretningstjeneste, PET, ikke umiddelbart planer om at følge trop, men tjenesten følger udviklingen i Storbritannien nøje, understreger den over for Berlingske Nyhedsbureau.

Det er udviklingen i Syrien og Irak, hvor jihadistgruppen Islamisk Stat, IS, har fremgang, der får de britiske myndigheder til at ændre vurderingen af terrorniveauet til det næsthøjeste. Der er dog ikke nogen efterretninger om, at et terrorangreb skulle være nært forestående.

Terrorniveauet i Storbritannien har ifølge Reuters ikke været højere siden 2011, og det forhøjede niveau skyldes i høj grad frygten for, at britiske statsborgere, der er rejst ud for at kæmpe for eksempelvis IS, skal vende tilbage til Storbritannien for at begå terror.

Den danske terrorvurdering har ikke ændret sig siden januar i år, hvor Center for Terroranalyse vurderede, at terrortruslen mod Danmark er alvorlig. Det blev dog samtidig slået fast, at risikoen for at blive offer for terror i Danmark er begrænset, og at det primært er personer med relationer til Muhammedtegningerne, der er i farezonen.

Ligesom de britiske anti-terrormyndigheder har PET også fokus på borgerkrigen i Syrien og de personer, der kan være interesseret i at rejse til landet for at kæmpe. PET frygter, at personer, der har deltaget i kamphandlinger i Syrien hos militant islamistiske grupper, vender tilbage for at begå terror.

»Det er fortsat en af PETs største opgaver at holde øje med de personer, som har planer om at rejse til Syrien for at kæmpe og dem, som vender hjem derfra. Der er ikke tidligere set så mange fra Danmark, som på så kort tid er udrejst til en konfliktzone. PET har derfor et intensivt samarbejde med nøglepersoner over hele landet, som er i kontakt med de miljøer, hvor de unge, der udrejser, færdes,« udtalte PET-chef Jens Madsen tilbage i januar.