I Næstved asylcenter lever beboerne i frygt for centrets leder, som anvender trusler, voldsom fysisk magt og kollektiv afstraffelse over for dem. Det siger række kilder til Information.

Efter at Information har forelagt Langeland Kommune, der driver centret, oplysningerne om lederen, blev han fredag fritstillet og fratræder sin stilling 1. juni.

Næstved Asylcenter åbnede i januar 2016 og er en af de fire teltlejre, som har været voldsomt diskuteret i offentligheden. Integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg (V) besøgte teltlejren den 6. april, hvor hun ifølge TV 2/Øst kaldte lejren i Næstved »meget velfungerende« med »rigtig godt styr på tingene«.

Som Information i dag kan afdække, blev lederen for centret i 2014 dømt for vold mod to børn på et behandlingssted for omsorgssvigtede børn og unge, hvor han var forstander. Han blev derefter fyret fra bostedet. Alligevel tiltrådte han i februar i år stillingen som leder af asylcentret i Næstved, der har kapacitet til at huse 400 asylansøgere.

12 beboere, som Information har talt med, fortæller, at lederen ofte kommer med trusler mod asylansøgere, hvis han er utilfreds med deres opførsel.

En trussel, der ifølge beboerne går igen, er, at lederen vil skade deres asylsag. En anden trussel skal være, at lederen vil sende asylansøgere tilbage til Sandholm, hvis de ikke overholder reglerne på centret eller klager over forholdene. Hvis det sker, risikerer de, at deres asylsag skal begynde forfra.

I sidste uge foretog lejrens leder og to medarbejdere en magtanvendelse på asylcentret. Information er kommet i besiddelse af videoer, der viser episoden.

På videoerne kan man se, at afdelingslederen sammen med to kolleger lægger en syrisk asylansøger i benlås og trykker hans ansigt mod jorden. På en af videoerne kan man høre lederen gentage på engelsk: »Er det sådan her du vil have det hver dag?« fire gange, imens den syriske asylansøger ligger i benlås. Stadig med asylansøgeren i benlås bøjer lederen sig indover ham og råber på dansk: »Du skal ikke lave de her scener. Næste gang ryger du i fængsel. Har du forstået det?« Han fortsætter: »Jeg vil ikke have ballade i min lejr. Har du forstået det?«

Som udgangspunkt er det ikke lovligt for personale på et asylcenter at anvende magt over for beboerne, men er der tale om, at man har handlet i nødværge, kan en magtanvendelse retfærdiggøres. Overfor Information vurderer juridisk konsulent i Amnesty, Claus Juul, efter at have set de to videoer, at »centerlederen og hans personale er på kant med straffeloven«.

Han understreger, at han ikke på videoerne kan se, hvad der går forud for magtanvendelsen.

Ifølge asylansøgerne slettede lederen af teltlejren i et tilfælde en video af magtanvendelsen og ødelagde en telefon. Der var dog flere optagelser af episoden.

Lederen af teltlejren skriver til Information, at det ikke er korrekt, at han slettede video eller ødelagde en telefon. Han afviser at have truet asylansøgerne i lejren. I sagen om magtanvendelse siger han tværtimod, at det var asylansøgeren, som var truende.

Langeland Kommunes asylchef Ulrik Pihl siger: »Der er nogle forhold på den video, som vi bliver nødt til at undersøge nærmere, herunder om der er brugt nødvendig eller unødvendig magt.«