Københavnere og folk i storbyer får igen og igen at vide, at de er elitære mennesker, der drikker caffe latte og hader dem på landet, som de har en masse fordomme over for. Men i virkeligheden er det omvendt, mener blogger Mrutyuanjai Mishra, der mener, at folk i provinsen er langt mere fordomsfulde.

»Det er jo især i provinsen, at fordomsfuldheden hersker, hvor man mener, at folk i storbyer er arrogante, de har ingen rødder og elsker ikke landet. Men folk i provinsen er generelt mere lukkede og skræmte over for indvandrere. Der er et bibelbælte i Herning og lidt uden for Ringkøbing, hvor nogle præster stadig ikke vil vie fraskilte og homoseksuelle, som må flytte til de større byer for at blive accepterede. Og nogle steder mener man stadig, at kvinder skal gå hjemme - hvorfor tager vi ikke en ærlig snak om det i stedet for hele tiden at svine folk i København til,« spørger han.

Udfaldet kommer i kølvandet på en kronik i Information, hvor forlagsdirektøren, Bjarke Larsen, beskriver, hvordan man i København undertrykker og latterliggør folk i provinsen og i det hele taget uimodsagt dominerer kulturen i Danmark.

Men det er det helt modsatte billede, der gør sig gældende, mener Mrutyuanjai Mishra.

»I stedet bør vi se på det positive i, hvor rummelige folk i storbyerne er - de er mere tolerante, bruger offentlig transport og er meget large, når man sidder i toget og giver plads til hinanden. Her er man mere åbne over for globaliseringen og tror på, at samarbejde i Europa er vejen frem. Det er jo også ude på landet i England, man har stemt for Brexit og provinsen i USA, man har stemt på Trump,« siger han.

Bjarke Larsen, der er ophavsmand til den omdiskuterede kronik, kan slet ikke se bloggerens pointe - tværtimod.

»Det er noget frygteligt fordomsfuldt noget at kalde folk i provinsen for provinsielle, nationalistiske og fordomsfulde. Det er et udtryk for, at man ikke forstår eller kender mange af dem. En af mine pointer er, at du ikke i provinsen kan undgå at at omgås folk, der eksempelvis stemmer på Dansk Folkeparti. Derimod kan du leve et liv på Nørrebro i en 'Enhedsliste- og Alternativ-ghetto',« siger han.

Men at arbejdspladser og mennesker flytter til de større byer, kan man ikke beskylde folk i storbyerne for, mener Mrutyanjai Mishra. Folk flytter, fordi de vil have et bedre liv for dem og deres børn, mener han.

»Oftest er de her mennesker mere åbne over for ligestilling, har mere respekt for kvinder og mere accept af homoseksuelle og indvandrere.«

Derfor har verden brug for storbymennesker, skriver han på sin Facebook-profil.

'Nej Bjarke Larsen. Der er ingen grund til at glorificere provinsen. Provinsen har stået for provinsialisme og fordomsfuld politik. (I de sidste 10 år). Verden har brug for kosmopolitiske storbymennesker, og der er brug for at tale deres civilcourage op og ikke tale dem ned med en holdning, de ikke har.'

Bloggeren har mødt langt flere fordomme i provinsen, end han har i København, uddyber han.

»Min allerførste kæreste kom fra en indremissionsk familie i Herning. Og jeg kom med det her storsind om, at det er lige meget, at jeg var buddhist, og hun var kristen, men så sagde præsten, at gud ikke ville velsigne sådan et forhold, hvor manden ikke var kristen, og manden skulle ikke være fraskilt, og jeg fik et chok.«

Begge debattører er dog enige om, at vi skal tale pænere om hinanden - både i provinsen og i byerne.

»Der er reelle modsætninger i Danmark. Men man skal prøve at skabe de bedst mulige rammer for dem, der bor uden for hovedstaden. En af måderne er at tale pænt om hinanden,« siger Bjarke Larsen.